Ga naar de inhoud

Minder aanhoudingen in uitgaanscentrum Kampen door speciaal horecateam

Een speciaal horecateam bestaande uit boa’s, agenten en gastheren is gestart in Kampen om het uitgaan in het centrum veilig te houden. En dat bevalt, blijkt als het AD meegaat tijdens een warme uitgaansnacht.

Edwin Beekman, coördinator toezicht en handhaving bij de gemeente Kampen, zegt: “Dit zijn mensen met ervaring in de uitgaanswereld, bijvoorbeeld vanuit de beveiliging.” Het basisteam van de politie heeft een groter gebied dan alleen het uitgaanscentrum. Toen er nog geen horecateam was, stonden de portiers er alleen voor als de agenten werden weggeroepen voor incidenten in andere gebieden.

Sneller bij incidenten

Dat is sinds de start van het team sinds april niet meer zo. “Boa’s en handhavers zijn nu sneller bij incidenten en zorgen dat het niet escaleert. Je merkt dus dat het aantal incidenten lager is. We zien nu al minder aanhoudingen in de zaterdagnacht”, zegt Rienstra. Sebastiaan Reedijk van Café Den Hertog is enthousiast: . “We hebben nu back-up. Is er wat aan de hand, dan kunnen zij het makkelijk overnemen.” Het team wordt ingezet tijdens zaterdagavond en -nacht. Vanwege de positieve resultaten gaan er nu al geluiden op om het team ook op vrijdagen op pad te laten gaan.

De Keuzewijzer Veilig Uitgaan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is een overzicht van effectieve, veelbelovende en innovatieve aanpakken die de veiligheid in het uitgaansleven helpen bevorderen. De Keuzewijzer helpt je de aanpak te kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied: geweld, lachgas, alcohol, seksuele intimidatie, ondermijning, overlast en minder politie inzet.