Ga naar de inhoud

Messenverbod in steeds meer gemeenten

jonge man met mes in hand op een plein

Hoewel de regering al sinds eind 2020 bezig is met een landelijk verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen, zijn er steeds meer gemeenten die hier niet op wachten. Zij nemen het heft in eigen handen en hebben al een verbod ingesteld. Zo mogen jongeren onder meer in Groningen, Winterswijk en Vlissingen niet meer met een mes over straat.

Gemeenten doen dit omdat het messengeweld onder tieners toeneemt. Met ongeveer 70 incidenten in 2022 registreerde de politie het hoogste aantal van de afgelopen jaren. Ook dit jaar zijn al verschillende incidenten gemeld.

Verbod op messen

Ook de gemeente Zaanstad heeft een verbod op messen. Het verbod geldt daar niet alleen voor jongeren, maar voor alle inwoners. Een woordvoerder van de gemeente vindt dat alleen een verbod niet genoeg is om het aantal steekincidenten te verminderen. Daar is een bredere aanpak voor nodig. “Dus stoppen met het verkopen aan minderjarigen of het als prijs weggeven op kermissen. Ook moeten we inzetten op voorlichting op scholen.”

Wetsvoorstel

Begin dit jaar is het wetsvoorstel voorgelegd aan maatschappelijke organisaties die te maken krijgen met het verbod. Zo heeft Scouting Nederland duidelijk gemaakt dat kinderen en jongeren zakmessen moeten kunnen blijven gebruiken. Ook de Raad voor de rechtspraak vindt het wetsvoorstel nog niet duidelijk genoeg.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alle reacties worden bekeken en dat het wetsvoorstel nog aangepast kan worden.

Bron: nos.nl

Geboeid

Wil je meer weten over jongeren en criminaliteit? Luister naar de podcastserie ‘geboeid’. Hierin vertellen jongeren hun eigen ervaring en er worden handvatten aangereikt in de aanpak tegen jeugdcriminaliteit.