Ga naar de inhoud

Meer drugslabs ontmanteld in Noord-Nederland

Drugslab.

Het aantal ontmantelde productielocaties van synthetische drugs in Noord-Nederland is vorig jaar gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2022 werden 11 drugslabs opgerold, in 2021 waren dat er nog 5. Ook het aantal ongelukken met drugslabs steeg. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt sectorhoofd Sylvia te Wierik van de Dienst Regionale Recherche.

Een mogelijke oorzaak van de toename in het aantal ongelukken is volgens de politie dat er veel ervaren drugsproductiecriminelen zijn opgepakt in 2020, nadat de politie cryptocommunicatie tussen criminelen ontcijferde. Daardoor zijn nu misschien minder ervaren criminelen aan het werk. “Het werken met chemische stoffen en processen vergt specifieke kennis en ervaring – en dat lijkt te ontbreken met branden en explosies als gevolg”, zegt Te Wierik.

Explosie drugslab

Te Wierik noemt de toename in ongelukken zorgelijk. “Los van de strafbare feiten, het gevaar van een drugslab voor de omgeving is heel fors. Je kunt je niet voorstellen wat de impact is van een explosie in een drugslab op een woonwijk.”

Gerry, senior forensische opsporing, ziet het gevaar met eigen ogen, als agenten in een drugslab staan voor onderzoek. “De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) zorgt er natuurlijk voor dat het drugslab veilig is voor ons – maar we dragen altijd beschermende kleding.”

En dat is ook nodig, zegt Gerry. “In zo’n lab treffen we verschillende chemische stoffen aan, waarvan we nog niet weten wat het is.” Bij een ontploffing of een brand kunnen die in de omgeving terecht komen. “Dat kan heel gevaarlijk zijn”, zegt Gerry. “Wij kleden ons niet voor niets in beschermende kleding en we gaan heel voorzichtig te werk.”

Signalen drugslab

Het blijft daarom belangrijk om alert te zijn op signalen van drugslabs. De politie heeft de burger hierbij hard nodig. “Bij veel grotere onderzoeken of ontdekking van productielocaties van drugs blijkt dat de lokale bevolking al wel wist dat er iets niet deugde, maar er niet de vinger op kon leggen”, zegt Te Wierik. “We blijven dus benadrukken bij burgers om verdachte signalen te melden. Juist in de buitengebieden, waar we minder zicht hebben op alles wat gebeurt.”

Signalen zijn bijvoorbeeld chemische geuren of afgeplakte ramen en deuren. “Soms zie je ook verdachte personen die op vreemde tijden rondrijden met busjes of zie je opeens allemaal beweging rondom een schuur of loods, waarbij er gesleept wordt met spullen”, zegt Gerry. “Het zijn allemaal stukjes informatie die de politie nodig heeft in het onderzoek, juist om zoveel mogelijk informatie en bewijs te verzamelen.”

Melden helpt dus echt. “We begrijpen ook dat het spannend is om verdachte situaties of vermoedens te delen”, zegt Te Wierik. “Maar wij gaan heel zorgvuldig met tips en andere informatie om. En als je echt anoniem wil blijven, is er Meld Misdaad Anoniem. Je blijft anoniem, ook voor ons.”

Bron: politie.nl