Ga naar de inhoud

LIV: Stijging voertuigdiefstal zet door

Sticker Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging op achterruit

Het aantal gestolen personenauto’s is in 2022 met 11% gestegen ten opzichten van het jaar ervoor. Dat meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In totaal werder er 5.973 personenauto’s gestolen. Hiervan werd 45% teruggevonden. Diefstal van lichte bedrijfswagens is met 23% gestegen naar 1.394 stuks. Motorfietsen (1.694 stuks) en Brom & snorfietsen (12.590 stuks) laten een stijging zien van respectievelijk 13% en 27%. Met 5.973 stuks ligt het aantal gestolen personenauto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er namelijk 7.107 voertuigen gestolen.

Toyota populair

Toyota neemt met 1.036 stuks de eerste plaats over van Volkswagen als meest gestolen merk. Toyota laat van alle merken de grootste diefstalstijging zien met 83% ten opzichte van 2021. De diefstal van elektrisch/ hybride voertuigen is met 74% gestegen naar 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 stuks bijna geheel voor rekening van Toyota. Mercedes, Peugeot en Renault zijn de opvallende stijgers bij lichte bedrijfswagens. Bij de zware bedrijfswagens (+26%) is MAN een opvallende nieuwkomer met 8 gestolen voertuigen.

Wil je weten welk risico jouw auto loopt op diefstal? Doe de kentekencheck op autodiefstalcheck.nl (voor auto’s jonger dan 10 jaar).

Oudere voertuigen populair

Personenauto’s van 3, 4 en 5 jaar oud worden het meest gestolen en zijn goed voor 27% van de diefstallen. Diefstal van personenauto’s van 0 tot 3 jaar daalt met 8%. Personenauto’s van 20 jaar en ouder laten een opvallende diefstalstijging zien van 18%. Het terugvindpercentage is bij personenauto’s met 45% gelijk gebleven aan dat van 2021. De eerste 24 uur is de kans op terugvinden het hoogst met 16%, na 1 maand is dit nog maar 7,6%.

Verduistering

Van de 5.973 personenautodiefstallen in 2022 ging het bij ongeveer 1.100 aangiften om verduistering. Het gaat dan onder andere om voertuigen die zijn geleend, gehuurd, geleased (bedrijfsmatig of privaat), maar niet zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Er is een gestage stijging zichtbaar sinds 2016 toen er slechts 400 aangiften van verduistering waren. Verduistering is een bijzondere vorm van diefstal en voor daadwerkelijke diefstalsignalering moet aan een aantal specifieke voorwaarden zijn voldaan.

Cybercriminaliteit

“Het tegengaan van voertuigdiefstal is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel fabrikanten, verzekeraars als eigenaren”, zegt manager LIV  Rudi Welling. “Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat meerdere merken eenvoudig te hacken zijn. Er ligt dus een eerste belangrijke rol bij fabrikanten om hun voertuigen beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.” Bij diefstalbeveiliging is de focus veelal gericht op jonge voertuigen, maar er is volgens Welling zeker winst te behalen bij het beveiligen van oudere voertuigen. “Deze zijn vaak niet voorzien van enige beveiliging en geven criminelen vrij spel. Preventie is en blijft het belangrijkste middel tegen diefstallen. Een beveiligingssysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging bij jonge, maar zeker ook bij oudere en historische voertuigen blijft onze eerste aanbeveling.”

Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging staat voor kwaliteit van de ingebouwde beveiliging, zoals alarmsystemen of voertuigvolgsystemen. Vraag een erkend inbouwbedrijf naar de beste auto beveiliging voor jouw auto. Zij kijken naar de risicoklasse van je auto en stemmen de voertuigbeveiliging hierop af.