Ga naar de inhoud

Kinderen steeds vaker geronseld door drugscriminelen; wat kun je als ouder doen?

Jongen verkoopt drugs op straat aan andere jonge, terwijl hij schichtig om zich heen kijkt of hij niet wordt betrapt.

Kinderen worden steeds vaker met mooie beloftes de criminaliteit ingelokt, meldt WNL. Voor een aantrekkelijke beloning staan ze dan op de uitkijk, delen ze hun bankpasje voor witwaspraktijken of dealen ze drugs. Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde in Limburg, zegt daarover in het programma Goedemorgen Nederland: “Het is op alle plekken in Nederland een serieus probleem. In iedere schoolklas zit een aantal kinderen die met serieuze criminaliteit te maken heeft gehad.”

Volgens Van Toorenburg gebeurt het al met kinderen vanaf 8 jaar. Zij zijn aantrekkelijk voor criminelen om te ronselen, omdat kinderen van die leeftijd weinig juridische aandacht genieten. “Kinderen onder de 12 zijn interessante klantjes om drugs van A naar B te brengen. Aan iets oudere kinderen wordt gevraagd een rekening te openen op hun naam.”

Rol ouders

Ouders zouden volgens Van Toorenburg het gesprek moeten aangaan met hun kinderen. Bijvoorbeeld om hen te wijzen op de gevaren. Maar hoe doe je dat als ouder? Als voorbeeld noemt Van Toorenburg crimitalk, ontwikkeld door het RIEC in Limburg. Dat is een (online) vragenspel, waar mee ouders samen met hun kinderen 40 stellingen doornemen.

Meer tips om jongeren uit de criminaliteit te houden vind je in de toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit. Je vind er onder meer een handig stappenplan, diverse interventies en onderzoeken.