Ga naar de inhoud

Kabinet wil uitbuiting van arbeidsmigranten tegengaan

Man loopt met krat groenten in kas. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Om misstanden tegen te gaan, gaat het kabinet een verplicht certificeringsstelsel voor uitzendbureaus inrichten. Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Malafide uitzendbureaus omzeilen regels, en maken misbruik van kwetsbare mensen waaronder veel arbeidsmigranten. Dat leidt tot schrijnende situaties, onderbetaling, slechte huisvesting, en slechte arbeidsomstandigheden. Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet een uitzendbureau laten zien dat het zich aan de regels houdt.

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het certificeringsstelsel nauw samengewerkt met sociale partners uit de Stichting van de Arbeid en de uitzendbranche.

Certificeringsstelsel uitzendbureaus

Minister Karien van Gennip: “Te vaak nog worden arbeidsmigranten behandeld als tweederangsburger. Te veel uitzendbureaus zorgen niet goed voor hun personeel en laten ze slapen en werken in slechte omstandigheden. Dat is onacceptabel.”

“Te veel uitzendbureaus zorgen niet goed voor hun personeel.”

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De minister vindt dat mensen die hier komen werken, recht hebben op fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden. “Daarom ben ik blij dat we de stap zetten naar een certificeringsstelsel voor uitzendbureaus. Dat verbetert de positie van arbeidsmigranten én zorgt voor een gelijk speelveld voor de uitzendsector.”

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft in opdracht van én in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid de mogelijkheden op een rij gezet om arbeidsuitbuiting aan te pakken: handreiking ‘Integrale aanpak arbeidsuitbuiting’.