Ga naar de inhoud

Het kabinet investeert in aanpak georganiseerde misdaad

Euro's aan waslijn. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Het kabinet investeert de komende jaren fors in een brede aanpak van de georganiseerde misdaad. € 103 miljoen wordt gestoken in preventieve en wijkgerichte aanpak om jongeren uit de criminaliteit te houden, 23,5 miljoen gaat naar technologie tegen drugssmokkel en 40 miljoen euro naar bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Jongeren uit criminaliteit houden

Belangrijke inzet is dat kleine jongens niet uitgroeien tot grote criminelen. Kwetsbare jongeren vormen een prooi voor criminelen, die hen de vuile klusjes laten opknappen. Eenmaal verstrikt in het circuit kunnen deze jongeren in de zware criminaliteit belanden. Wijkagenten, jeugdwerkers, leraren en gemeenten werken samen om te voorkomen dat jongeren de criminaliteit in worden gezogen.

Logistieke criminele ketens verstoren

Het handelsmodel van criminelen wordt aangepakt door onder meer de logistieke criminele ketens te verstoren. In 2023 investeert het kabinet € 23,5 miljoen om drugshandel via de havens, transportbedrijven en luchthaven Schiphol, aan te pakken. Met dit geld kunnen toegangscontroles, cameranetwerken en screening van medewerkers worden versterkt.

Daarnaast wordt € 40 miljoen uitgetrokken voor de strijd tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

Bron: rijksoverheid.nl