Ga naar de inhoud

Het CCV start het nieuwe collegejaar op bij Inholland Rotterdam

Gastcollege van CCV- adviseur Lilian Tieman bij InHolland Rotterdam. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Hoe kom je tot een sociaal veilig ontwerp en beheer met het bijbehorende instrument de Veiligheidseffectrapportage (VER)? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) verzorgde op 6 september het eerste gastcollege van het nieuwe collegejaar bij InHolland Rotterdam over dit onderwerp. “Dat is belangrijk, omdat deze studenten mogelijk bij gemeenten gaan werken. Als ze vanuit die functie nog eens aan dit college terugdenken dan hebben we het goed gedaan”, aldus CCV- adviseur Lilian Tieman.

Tieman sprak samen met Kyra Kuitert (adviesbureau K2) over het nut om een VER in te zetten, de rol van de VER-regisseur en de stappen die je met de VER werkgroep doorloopt om tot een sociaal veilig ontwerp te komen. Het kan daarbij gaan om het ontwerp van bijvoorbeeld een wijk, winkelcentrum, daklozenopvang of studentenhuisvesting. ‘Veel ontwerpfouten kunnen we aan de tekentafel en daarvoor al ontdekken en voorkomen. Het is zonde van het geld, de tijd en de inzet van mensen als gebouwen achteraf aangepast moeten worden”, zegt Tieman.

Studenten werd gevraagd actief mee te denken over hoe zij bepaalde situaties zouden aanpakken, aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden. Ook het leren kennen van de CCV-organisatie stond op de agenda, evenals het werken aan een stakeholdersanalyse.

Besteedt jouw opleiding of organisatie ook aandacht aan sociaal veilig ontwerp en beheer en de VER in het bijzonder? En wil je bijgesproken worden over de nieuwe publicatie of actuele voorbeelden? Neem dan contact op met Lilian Tieman via lilian.tieman@hetccv.nl.