Ga naar de inhoud

Geraldine Kemper deelt ervaringen met straatintimidatie

Twee schaduwen van personen die in het donker op straat lopen. Ter illustratie van het CCV onderwerp Veiligheidsbeleving.

Geraldine Kemper voelt zich soms onveilig op straat. Dat schrijft ze woensdag in haar Instagram Stories. Hierin vertelt ze hoe ze werd uitgescholden en hoe ze op dezelfde dag werd belaagd door een andere onbekende man.

Straatintimidatie is een veelvoorkomend probleem onder jonge vrouwen. Twee op de drie vrouwen tussen de 12 en 25 jaar zijn weleens lastiggevallen op straat, blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS. Eén op de vier jonge vrouwen is weleens achternagelopen of achtervolgd.

Oproep aan veiligheidsprofessionals
In opdracht van ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt CCV-adviseur Mick Claessens van het expertteam Gedrag en Samenleving de aard en omvang van straatintimidatie. “Ik vraag me af op welke manier straatintimidatie speelt in jouw gemeente.” Mick heeft gemeenten gevraagd hierover een vragenlijst in te vullen. Alle info wordt gebundeld in een rapport dat gedeeld wordt met gemeenten.