Ga naar de inhoud

Gemeenten moeten zich voorbereiden op online aangejaagde ordeverstoringen

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Gemeenten worden plotseling geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om oproepen tot illegale evenementen of demonstraties die soms uitmonden in onrust op straat. Aflevering 5 van de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG gaat over de aanpak van deze online aangejaagde ordeverstoringen in gemeenten.

Iets wat online wordt bekokstoofd, kan explosief en fysiek tot uiting komen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Sprekende voorbeelden zijn de avondklokrellen en de boerenprotesten in het hele land en de complotdenkers die in Bodegraven voor grote onrust zorgden. Bij al deze gevallen leidden de online oproepen tot fysieke openbare ordeverstoringen.

Weten gemeenten wat hun mogelijkheden zijn? Hoe kan en mag er ingegrepen worden? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, onder andere in gesprek met Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en Marieke Verhagen, projectleider cyberveiligheid bij het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. Ze zijn het beide eens: ‘Je moet weten wat er speelt in je gemeente. Het staat of valt met een juiste voorbereiding’.

In de podcast komt naar voren dat het belangrijk is dat gemeenten samen met de politie en het OM, maar ook jongerenwerk een proactieve houding aannemen en van tevoren afspraken maken over rollen, taken en bevoegdheden in het signaleren en over het delen van informatie. Door te weten wat er speelt, kunnen zij er al vroeg bij zijn en vanuit verbinding de rust bewaren, of ingrijpen wanneer nodig. Bekijk het CCV webdossier Online aangejaagde ordeverstoringen voor meer informatie.

Vijf podcasts
Leer over digitale veiligheid binnen het gemeentelijk domein. Luister naar de vijf informatieve podcasts die voortkomen uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG.  Vanaf dinsdag 29 augustus verschijnt er elke week een podcast. Luister de podcasts via een van onze podcastkanalen:

Liever de uitzendingen terugkijken? Dat kan op deze pagina. Meer weten? Ga naar het CCV-dossier Cybercrime of naar vng.nl.