Ga naar de inhoud

Forse stijging aantal gestolen auto’

Dief probeert in te breken in auto.

Het eerste halfjaar zijn 13% meer auto’s gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de eerste stijging sinds 20 jaar. In totaal ging het om 2900 personenauto’s. Dit meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39%. Motorfietsen (+ 39%), brom en snorfietsen (+38 %) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

Oudere voertuigen populair bij dieven

De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28% voor rekening van voertuigen van 3, 4 en 5 jaar oud. In de categorie 0 tot 3 jaar oud, werden juist 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar. Deze wagens staan steeds vaker in verbinding met andere (bedrijfs)systemen en zijn zo betere op te sporen. Dit schrikt dieven af.

40% van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in de 3 grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam weggenomen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is, stimuleert de vraag naar tweewielers. Dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename.

Autodiefstal met keyless-entry 

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet”, zegt manager Rudi Welling van LIV. Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met een nieuwprijs van onder de € 50.000 vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak.

Logo CCV-keurmerk voertuigbeveiliging.

Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Deze auto’s gaan automatisch open wanneer de autosleutel in de buurt is. Bovendien starten de meeste auto’s zonder dat je de sleutel uit je zak hoeft te halen. “Een extra door het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezige keyless uit laten schakelen, is de beste remedie”, stelt Welling.

Voor een goede autobeveiliging kunnen autobezitters terecht bij één van de 1.400 Inbouwbedrijven CCV Voertuigbeveiliging. Dit levert het certificaat van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging op als bewijs dat de auto beveiligd is volgens het keurmerk. Auto’s met dit keurmerk worden minder gestolen.

Infographic voertuigdiefstal. Ter illustratie van een CCV-nieuwsbericht.

Infographic van Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit