Ga naar de inhoud

Extra aandacht voor WhatsApp-fraude

Confrontatie met whatsappoplichter

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende is zogenaamd zijn telefoon verloren, kan geen betalingen doen of is geld of papieren kwijt. Deze ‘bekende’ vraagt je om snel geld over te maken met alle gevolgen van dien. De politie en het Openbaar Ministerie Oost-Brabant vragen extra aandacht voor het voorkomen van dit soort fraude, want criminelen blijven proberen om op deze wijze geld uit je zakken te kloppen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft samen met scholieren.com een video gemaakt om jongeren aan te moedigen hun (groot)ouders te waarschuwen voor deze vorm van fraude.

Veel meldingen en aangiftes

Naar schatting worden jaarlijks vele tienduizenden mensen benaderd en met grote regelmaat lukt het om geld afhandig te maken van goedwillende slachtoffers. Bij de politie Oost-Brabant komen jaarlijks vele meldingen en aangiftes binnen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger omdat veel mensen geen melding of aangifte doen bij de politie. Vaak schamen mensen zich dat ze er toch zijn ingetrapt en melden het daarom niet bij de politie. Maar het kan echt iedereen overkomen.

Binnen de politie Oost-Brabant zijn meerdere onderzoeken gedaan. De ervaring is dat die onderzoeken niet of nauwelijks leiden naar de oplichters, ronselaars of organisatoren: “Wel komen we vrijwel altijd uit bij de zogenoemde geldezels, mensen die hun rekening ter beschikking stellen van de criminelen en het geld contant voor de criminelen opnemen tegen een geringe vergoeding”, zo zegt persofficier Janine Kramer.’

Hoe werkt het?

De mensen achter deze fraude zetten vaak kwetsbare personen in. Mensen die bijvoorbeeld uit de financiële problemen willen komen: ‘Maar vaak komen ze van de regen in de drup, omdat juist deze schakel in de oplichting makkelijk te traceren is. Het zijn vaak ook mensen die snel geld denken te kunnen verdienen’, zo vertelt een expert van het cybercrimeteam Oost-Brabant. In hun kwetsbare positie worden ze benaderd door ronselaars, die weer een stuk moeilijker te vinden zijn. Hij vervolgt: “In de kern lijkt het erop dat ze door ronselaars worden benaderd, dan op hun klompen aanvoelen dat het niet pluis is, maar voor het financiële gewin toch meedoen.”

Preventie

De politie en het OM vinden het belangrijk om extra aandacht te vragen voor het voorkomen van deze oplichting, want nog teveel mensen trappen in de gewiekste trucs. Deze week worden mensen alert gemaakt of gewaarschuwd met tal van tips, óók potentiële geldezels. Wanneer je je bankpas en pincode of loggegevens aan een ander uitleent onder verdachte omstandigheden, pleeg je namelijk een strafbaar feit. De consequenties daarvan zijn groot, niet alleen strafrechtelijk.

Kramer: “Naast het vergoeden van de schade loop je het risico dat je op een zwarte lijst van banken komt. Dat betekent dat je langdurig problemen hebt met giraal betalingsverkeer, het openen van een bankrekening en het afsluiten van een hypotheek.”

Bron: om.nl