Ga naar de inhoud

Escapeboot in NOS Radio 1 Journaal: “Ik heb er echt iets van opgestoken.”

n Nederland worden steeds meer drugs onderschept en die komen ook via kleine havens ons land binnen. Deze vorm van ondermijning gebeurt vaak onder de neus van nietsvermoedende burgers die gebruik maken van een jachthaven. Platform Veilig Ondernemen (PVO) Rotterdam vaart met een escapeboot door de provincie zodat mensen deze criminele praktijken leren herkennen. NOS Radio 1 Journaal nam onlangs een kijkje bij de boot die was aangemeerd in Middelharnis.

“Ik ga aan boort van één van de vele jachten. Deze heet escaperoom en dan weet je het wel. Ik ga het trapje af naar beneden. Je hoort het gepiep al en dit is duidelijk een bom met aftelmechanisme”, vertelt de radioverslaggever. “Ik zie een klomp goud liggen en deelnemers zijn op zoek naar clous om de bom onschadelijk te maken. Ze vinden zak met geld en ander vind een vuurwapen.”

Signalen nautische ondermijning

De uitdaging is om zoveel mogelijk van deze signalen te herkennen en puzzels op te lossen, dit alles onder de druk van een tikkende tijdbom. “De boot ligt vol met allerlei soorten voorwerpen en het is aan de deelnemers om uit te vinden wat wel bij de puzzel hoort en wat niet. Het team lukt het om de bom op tijd te stoppen”, vertelt de radioverslaggever.

“Ik ga zeker anders kijken naar afgeplakte raampjes.”

Hij vraagt één van de deelnemers wat ze ervan vond: “Ik ga zeker anders kijken naar afgeplakte raampjes en weinig mensen in de buurt. Ik heb er echt iets van opgestoken en ook nog binnen de tijd, want we zijn niet ontploft”, vertelt de vrouw. Deze zomer vaart de boot langs verschillende jachthavens. Het initiatief is een samenwerking tussen PVO Rotterdam, het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT) en Regio Deal.

“We hebben bewust gekozen voor goud en geld aan boort. Hoe meer we die signalen van ondermijning uitvergroten, hoe beter het in je hoofd blijft hangen”, vertelt Suus de Kovel van PVO Rotterdam aan de radioverslaggever. Bij nautische ondermijning kan het bijvoorbeeld gaan over drugstransport of -handel, mensenhandel, criminelen die zich verstoppen of zwart geld.

Mensenhandel

“Mensenhandel kun je bijvoorbeeld herkennen aan veel mensen aan boord een relatief klein schip en er is een persoon die die alle paspoorten vastheeft en die uitreikt. Het is vreemd dat de mensen zelf geen zeggenschap hebben over hun identiteitskaart”, legt De Kovel uit. “Bij signalen van drugsvervoer, zou je kunnen letten op veel mensen met tassen of grote touwen die over de reling in het water hangen waar wat in kan zitten.” De Kovel stelt dat als iedereen zijn ogen openhoudt dat we het samen beter maken. “Ik ben ervan overtuigt dat iedereen zijn bijdrage kan leveren.”

Beluister het radiofragment na 1:53:40 minuten.