Ga naar de inhoud

Ede start campagne voor tweede fietsslot tegen fietsdiefstal

Politie Ede hangt flyers aan fietsen om burgers alert te maken op fietsdiefstal

In de gemeente Ede is onlangs gestart met een project tegen fietsdiefstal. De gemeente, politie Ede en het Buurtpreventieteam van Ede willen samen het aantal fietsdiefstallen terugdringen. Dat is hard nodig want vorig jaar werd in deze gemeente bijna 650 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal.

Het werkelijke aantal fietsdiefstallen ligt echter hoger. “Helaas leert de ervaring dat lang niet iedereen aangifte doet na een fietsdiefstal. Daarmee zijn deze diefstallen niet bij ons in beeld en ligt het feitelijke aantal hoger”, legt politiewoordvoerder Sven Strijbosch uit.

Doe aangifte

Hij roept gedupeerden nadrukkelijke op om wél aangifte te doen. “Alleen na een aangifte komt een fiets bijvoorbeeld in het fietsdiefstalregister. Het helpt om een dief of heler op te sporen en een fiets terug te kunnen brengen bij de rechtmatige eigenaar”, zegt de woordvoerder.

Het is volgens hem ook een manier voor de politie hotspots beter in beeld te krijgen. Op die plekken waar in Ede veel fietsen worden ontvreemd. Dit zijn in Ede winkelcentrum Stadspoort, het centrum en station Ede-Wageningen.

Hier heeft de politie flyers uitgedeeld om mensen aan te sporen een tweede slot op hun fiets te gebruiken. Daarbij is het volgens de politie van belang dat dit een ART klasse 2 slot is. Een lijst met deze sloten staat op stichtingart.nl.

Herhaling

Het uitdelen van de flyers is onderdeel van een campagne om fietseigenaren bewust te maken van de risico’s. Motto van de campagne is ‘Niet lopen? Leg ‘m aan de ketting! “De campagne richt zich op een tweede slot, want voorkomen is beter dan genezen. ” De komende weken wordt het uitdelen van flyers herhaald, maar dan door het Buurtpreventieteam Ede en handhavers. “Ook op sociale media wordt er extra aandacht besteed aan het thema”, zegt Strijbosch.

Tips om fietsdiefstal te voorkomen vind je op Centrum Fietsdiefstal. Op deze themawebsite van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid staan campagnematerialen voor de politie en gemeenten.