Ga naar de inhoud

‘Drugscriminaliteit in Zuidoost-Drenthe gedijt door oogje dichtknijpen-mentaliteit’

De politie rolt continu drugslabs en wietplantages op, ook in Zuidoost-Drenthe. De streek is in trek door vele leegstaande panden en de zwijgzame inwoners. Autoriteiten vrezen dat leegstand toeneemt door uitkoop van boeren wegens stikstof. Jan de Vries, manager van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Nederland zegt in dagblad NRC: “Er is weinig loyaliteit richting de (rijks)overheid. Mensen denken ‘laat maar zitten’ en knijpen een oogje dicht of willen door financiële druk een graantje meepikken. Het is een mechanisme waar criminaliteit goed bij gedijt.”

Uit politiecijfers blijkt dat steeds vaker drugslabs opduiken in Noord-Nederland. Vorig jaar waren dat 11, een ruime verdubbeling van het jaar ervoor. Hoewel Brabant nog steeds koploper is met 21 drugslabs vorig jaar, ziet de politie dat de amfetamineproductie via Overijssel en Gelderland oprukt naar het Noorden.

Populair bij drugscriminelen

Zuidoost-Drenthe lijkt een populair gebied voor de drugscriminelen. Zo werden in de gemeenten Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn de afgelopen 2 jaar zo’n 10 drugslabs en grote hennepplantages opgerold. Het oprollen kost volgens Jan de Vries veel tijd aan recherchewerk. “En dan breng je verdachten voor, krijgen ze een straf van een paar jaar, terwijl de echte bazen buiten schot blijven. Het verdienmodel is te interessant om te laten liggen.”

“Er is in dit gebied nog wat naïviteit.”

Jan de Vries, manager Platform Veilig Ondernemen Noord-Nederland

En dan weten verhuurders niet altijd wat zich in hun eigen loods afspeelt, stelt De Vries. “Er is in dit gebied nog wat naïviteit.” Gemeenten die de drugscriminelen een halt willen toeroepen, kunnen dat doen met de aanpak Veilig Buitengebied van het PVO. Het doel hiervan is samen zorgen voor een veilig en leefbaar buitengebied waar criminele activiteiten zoveel mogelijk worden voorkomen, tijdig worden herkend en aangepakt. Hierbij werken verschillende partijen uit de private en publieke sector samen om onveilige situaties en (ondermijnende) criminaliteit worden aangepakt. Het proces wordt begeleid door het PVO.