Ga naar de inhoud

Drie gemeenten testen digitale meldplicht voor voetbalhooligans

Vanaf volgende maand gaan drie gemeenten experimenteren met de digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters. Dat gaat via een klein draagbaar kastje: de Mini-ID. Hiermee kunnen gemeenten, via het lezen van een vingerafdruk, controleren of relschoppers met een gebiedsverbod zich daaraan houden.

Nu moeten personen met een meldplicht zich nog op een bepaald tijdstip melden op het politiebureau. Een digitale meldplicht is wettelijk al mogelijk. Maar omdat de techniek nog in ontwikkeling is, wordt deze nog niet opgelegd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat samen met de gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht het meldproces en de techniek testen van de Mini-ID. De verwachting is dat dit in november start.

Het experiment

In de eerste fase van het experiment gaan tien vrijwilligers van de deelnemende organisaties, zoals de KNVB, het kastje bij zich dragen. Zij krijgen een fictief gebiedsverbod en moeten zich in een periode van twee maanden op bepaalde momenten melden via de vingerafdruk. In de tweede testfase gaan personen uit de drie gemeenten die daadwerkelijk een gebiedsverbod met een meldplicht hebben de Mini-ID gebruiken.

Bron: Gemeente.nu

Zie voor informatie over de aanpak van voetbalhooligans ook het CCV-dossier over de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO).