Ga naar de inhoud

Cyberweerbaarheid van kwetsbare groepen vergroten

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Cyber Sessions, podcast 4 ‘cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ nu online

Ondernemers worden gehackt, ouderen trappen in een phishing-mail en jongeren worden ingezet als online geldezels. Misschien wat kort door de bocht, maar het is een feit dat steeds meer mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Wat doen gemeenten op het gebied van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit voor hun inwoners? In de vierde podcast -die voortkomt uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG – gaat het om het vergroten van de cyberweerbaarheid van kwetsbare groepen.

Wie zit er aan het stuur?

Bij een inbraak is het vanzelfsprekend dat de gemeente een rol heeft, maar is dat net zo duidelijk vastgelegd bij gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze vierde podcast in gesprek met de hoofdgasten Iris Meerts, (cyber)burgemeester van de gemeente Wijk bij Duurstede en Leonora Buis-Meulmeester, beleidsadviseur bij VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). In dit samenwerkingsverband is cybercrime voortvarend opgepakt.

Interventies

In deze podcast worden drie praktijkvoorbeelden uitgelicht die door gemeenten ingezet kunnen worden: HackShield, Cyberchef en het project ‘Zelf in de hand’. Deze en andere initiatieven, die ontstaan vanuit de City Deal Lokale weerbaarheid cybercrime, kunnen inspirerend werken voor gemeente om aan de slag te gaan met de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. De wetenschap speelt een belangrijke rol op dit thema. Wat zijn de trends en ontwikkelingen? Welke interventies zijn effectief? Rutger Leukfeldt en Remco Spithoven, beide lector, hebben daar goed zicht op en vertellen er over in deze Cyber Session.

Wegenwacht

De Lokale Cyberwegenkaart ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ laat zien waar gemeenten hulp kunnen inroepen. Gemeenten staan er namelijk niet alleen voor. CCV-adviseur Colin Voetee komt graag met gemeenten in contact die hulp nodig hebben in de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Vijf podcasts
Leer over digitale veiligheid binnen het gemeentelijk domein. Luister naar de vijf informatieve podcasts die voortkomen uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG.  Vanaf dinsdag 29 augustus verschijnt er elke week een podcast. Luister de podcasts via een van onze podcastkanalen:

Liever de uitzendingen terugkijken? Dat kan op deze pagina. Meer weten? Ga naar het CCV-dossier Cybercrime of naar vng.nl.