Ga naar de inhoud

Cybercriminelen publiceren gegevens medewerkers en cliënten van zorginstelling

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

De Gelderse instelling voor ouderenzorg, Attent Zorg en Behandeling, is slachtoffer geworden van cybercriminelen. Daardoor zijn onder meer paspoorten van (oud) medewerkers gelekt. De criminelen eisen geld van de zorginstelling en dreigen alle gestolen documenten te publiceren wanneer de instelling niet betaalt.

Na de hack waren verschillende interne systemen niet bereikbaar, maar dat is inmiddels opgelost. Hoewel de criminelen anders beweren, laat de zorginstelling weten dat de aanvallers niet meer in de systemen kunnen.

Gevoelige informatie

Op dit moment is er naast 74 paspoorten ook verschillende andere gevoelige informatie gelekt. Zo liggen salarisstroken, geheimhoudingsverklaringen en vertrouwelijke interne communicatie op straat.

Bij die interne communicatie zit ook gevoelige informatie van cliënten. Zo zijn woonadressen en codes van kluizen nu online te vinden. Mensen met slechte intenties kunnen hierdoor zo bij de ouderen binnenlopen.

Losgeld

De zorginstelling heeft personen die direct betrokken zijn bij de gestolen gegevens geïnformeerd. Of ze op dit moment onderhandelen met de criminelen of het losgeld betalen is niet bekend.

Bron: rtlnieuws.nl

Cybercrime

Wil je tips over veilig digitaal ondernemen? Neem dan een kijkje in het webdossier ‘cybercrime’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.