Ga naar de inhoud

CCV-adviseur positief over prostitutiebeleid Hilversum

CCV-adviseur Rodney Haan

In Hilversum hebben sekswerkers die individueel vanuit huis werken geen vergunning meer nodig. Daarom was staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid woensdag op bezoek in deze gemeente en sprak met de sekswerkers.

Wethouder Karin van Hunnik van de gemeente Hilversum: “We willen eigenlijk voorkomen dat er een stigma rust op sekswerkers. Het is tenslotte een legaal beroep in Nederland.” Er is volgens haar een verschuiving naar steeds individueel sekswerken. “En dat willen we eigenlijk even belangrijk maken als zzp’ers in het algemeen. Dus ze krijgen dezelfde positie.” Dit doen ze in navolging van Assen, Lelystad en Tilburg.

Goed beleid voor sekswerkers

Rodney Haan (foto), adviseur prostitutiebeleid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), vindt dit een goede aanpak. “Het belangrijkste is dat gemeenten waar geen vergunning meer nodig is de sekswerkers veel meer de ruimte te geven. Dat daarmee ook daadwerkelijk dat stigmatiserende er af is: als jij vanuit huis wilt werken dan mag dat gewoon. Dus feitelijk geeft de gemeente de sekswerker de ruimte om gewoon het werk te doen zoals het ook bedoeld is.”

CCV-adviseur Rodney Haan

De CCV-adviseur denkt niet dat sekswerkers gelijk stellen aan zzp’ers zorgt voor een wildgroei aan sekswerkers. “Dat is de angst die vaak heerst, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Het belangrijkste is dat er goed prostitutie-maatschappelijk werk is. En dat er ook gesproken wordt met de sekswerkers via bijvoorbeeld een klankbordgroep.”

Lokaal sekwerkbeleid

Staatssecretaris Van der Burg roept gemeenten op aan de slag te gaan met lokaal sekswerkbeleid. “Voorop staat dat ik het belangrijk vind dat sekswerkers hun beroep veilig en gezond kunnen uitvoeren. Daarom moedig ik ze aan niet af te wachten totdat de Wet regulering sekswerk in werking treedt.”

Het kabinet is al sinds 2009 bezig met een nieuwe wet die sekswerk moet reguleren. De regels voor thuiswerkende sekswerkers worden nu bepaald door de gemeenten zelf. Dat leidt tot verschillen tussen gemeenten. Bovendien heeft bijna de helft van de gemeenten nog een verouderd beleid.

Bron: NOS – Dient Hilversums beleid voor sekswerkers als landelijk voorbeeld?