Ga naar de inhoud

CCV-adviseur Gisela van Blokland bestuurslid van de Vereniging van Schemabeheerders

Voorbeeld van een brandmeldinstallatie. Ter illustratie van CCV Keurmerken en brandveiligheid.

Gisela van Blokland, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), is op 23 maart benoemd tot bestuurslid van de Vereniging van Schemabeheerders (VvS), tijdens de algemene ledenvergadering. Een schemabeheerder is een onafhankelijke partij die keurmerken beheert en niet zelf de controle uitvoert. Certificatie-instellingen en inspectie-instellingen controleren volgens de regels van de schemabeheerder.

In een schema liggen de eisen vast (wie beoordeelt wat op welke manier). Deze eisen worden door de schemabeheerder opgesteld in samenspraak met belanghebbende partijen. Het uiteindelijke doel is dat het resultaat van de beoordeling, een certificaat of een keurmerk, toegevoegde waarde heeft voor de gebruikers.

VvS is een vereniging van schemabeheerders op allerlei gebieden, zoals voor

  • Restauratie van monumenten (ERM),
  • Veilig slopen (SVMS),
  • Duurzaam ondernemen (SMK),
  • Veilige installaties (SCIOS),
  • Kippen en eieren (AVINED), het jongste lid van de VvS.

De schemabeheerders hebben zich verenigd om samen beter te worden en de belangen van de schemabeheerders te behartigen. Het is makkelijker om als vereniging in contact te komen met partijen die belangrijk zijn, zoals de Raad voor Accreditatie en diverse ministeries, dan als schemabeheerder alleen.

Onafhankelijk

De Vereniging van Schemabeheerders kan namens de leden de voordelen van een onafhankelijk keurmerk uitleggen, of wanneer een keurmerk of inspectie de oplossing voor een probleem kan zijn, en wanneer niet. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de slager zijn eigen vlees keurt!

Gisela van Blokland werkt bij het CCV als adviseur Keurmerken op het gebied van brandveiligheid. Het CCV beheert keurmerken voor inbraakbeveiliging, voertuigbeveiliging, cyberveiligheid en brandveiligheid. Het CCV stelt in overleg met belanghebbenden eisen op die gelden voor de keurmerken. Het CCV beoordeelt niet zelf of de bedrijven en de producent aan de eisen voldoen.