Ga naar de inhoud

Brabant geteisterd door drugsdumpingen

Blauwe vaten met drugsafval gevonden in het bos ergens in Brabant.

De politie heeft de afgelopen tijd 11 keer een melding gehad van drugsafvaldumpingen in Midden-en West-Brabant. Bijna elke dag waren er vondsten van 1 of meerdere dumpingen. De recherche onderzoekt nog of de dumpingen met elkaar te maken hebben.

De grootste vondst was op 25 februari met 73 vaten drugsafval. Een paar van de vaten waren al aan het lekken en een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf heeft het drugsafval opgeruimd.

Diezelfde dag was ergens anders in Brabant ook een dumping. Hier lagen naast drugsafval ook overalls en slangen van een luchtafvoersysteem. Het gemiddeld aantal vaten per keer lag tussen de 15 tot 25 stuks.

Hoge opruimingskosten voor drugsafval

De kosten voor het opruimen van drugsafval waren erg hoog, zeker omdat bij een aantal meldingen lekkende vaten werden gevonden. Daardoor waren naast opruimingskosten ook extra kosten voor het schoonmaken van de vergiftigde grond.

Sinds begin dit jaar krijgen grondeigenaren in Nederland een vergoeding tot €200.000 voor gemaakte kosten bij het opruimen van drugsafval. Gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen moeten bij een bedrag tot €50.000 de helft meebetalen. Alle kosten die hoger zijn krijgen zij ook tot €200.000 vergoedt.

Bron: internetbode.nl

Drugcriminaliteit

Nederland speelt een grote rol in de internationale drugshandel. 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland heeft dan ook te maken met drugs. In het webdossier Drugscriminaliteit van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vindt je wat je hier als gemeente tegen kunt doen.