Ga naar de inhoud

Bezoekers Huishoudbeurs laten zich informeren over veiligheid

Een stand op de huishoudbeurs van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Politiekeurmerk Veilig Wonen en het CCV.

Van 18 tot en met 24 februari vond de Huishoudbeurs plaats in RAI Amsterdam. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stond samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), de politie en verzekeraar Interpolis op de beurs om de bezoekers te informeren over onderwerpen, zoals online veiligheid, inbraakpreventie, heling en fietsdiefstal.

Woninginbraakrisico

Bezoekers konden het inbraakrisico in hun wijk bekijken met de Inbraakbarometer van Interpolis. Dit leidde tot verschillende resultaten van een laag tot hoog risico op woninginbraak. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaf aanvullend tips en advies over het verbeteren van beveiliging in en om het huis. Ook maakte ze kennis met de slotenmakers die aangesloten zijn bij het PKVW, zodat ze de juiste partij kunnen inschakelen voor het beveiligen van hun woning.

Registreer waardevolle spullen

Het is vervelend als je de dupe wordt van diefstal. De politie stond ook op de beurs en informeerde bezoekers over het registreren van waardevolle spullen. Dan is de kans groter dat je je spullen terugkrijgt, omdat je ze dan goed kunt omschrijven. Voor het registreren van waardevolle spullen is er de Stop Heling app. In de app kunnen serienummers en foto’s worden vastgelegd.

Er was veel interesse in het registreren van emotioneel waardevolle spullen of dure producten zoals een e-bike. Daarnaast is de kans dat de dief de gestolen goederen kan doorverkopen kleiner als deze geregistreerd staan. Opkopers zijn verplicht om hun opgekochte goederen ook te registeren. Zo kunnen zij ook zien of het om een gestolen voorwerp gaat.

Online Veiligheid

Op elke leeftijd is het goed om bezig te zijn met je eigen veiligheid. Op de beurs werden tips gegeven over onder meer het voorkomen van online fraude, phishing en de babbeltruc. Oplichters bedenken steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Senioren zijn een kwetsbare doelgroep. Er kwamen veel positieve reacties op de voorlichting en tips die werden gegeven op de Huishoudbeurs.