Ga naar de inhoud

Amersfoort heeft overlast van uitgaande jongeren

Een persoon achter de bar tapt een biertje. Ter illustratie van het thema Veilig Uitgaan van het CCV.

Nu de coronajaren voorbij zijn, heeft Amersfoort meer last van jongeren in de binnenstad, misschien wel de ergste ooit. Jongeren laten na het uitgaan urine, poep en braaksel achter. De situatie is zelfs zo erg, dat sommige bewoners in het weekend de binnenstad verlaten, vertelt raadslid Jan Steven Eilander van de ChristenUnie.

Vanuit het centrum kwamen er bij Eilander klachten binnen waar hij wel iets mee moest doen. Hij snapt dat jongeren plezier willen hebben “maar het uitgaansplezier mag niet ten koste gaan van het leef- en woonklimaat’’. Het raadslid wil weten wat het stadsbestuur hieraan gaat doen.

Sus-teams

Eilander vraag zicht af of de Sus-teams, die de gemeente sinds kort inzet, dan niet werken. Deze teams moeten ervoor zorgen dat situaties tijdens het uitgaan niet uit de hand lopen.

Volgens Wethouder Willem-Jan Stegeman zijn de eerste geluiden positief, maar is het nog te vroeg om te oordelen over de Sus-teams. “Ze leren nu geleidelijk het publiek kennen op belangrijke locaties als de Hof. Geef ze de tijd.’’

Gesprekken met bewoners

De wethouder is op de hoogte van de overlast en werkt aan een oplossing. Zo zijn er binnenkort gesprekken met bewoners. In de tussentijd kunnen bewoners melden wanneer ze last hebben van viezigheid door uitgaande jongeren. Schoonmaakploegen komen het dan opruimen.

Symptoombestrijding

Maar Eilander vindt dat niet genoeg. Ook zonder melding van bewoners moet er goed schoongemaakt worden. Het is volgens hem ‘symptoombestrijding’. Er wordt vaak gezegd dat jongeren door corona niet hebben ‘leren uitgaan’, maar de laatste lockdown is vorig jaar maart opgeheven. Het raadslid vraagt zich dan ook af of er niet meer aan de hand is.

Bron: destadamersfoort.nl

Veilig uitgaan

In het dossier ‘veilig uitgaan’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vind je tips over hoe je uitgaansoverlast in jouw gemeente kunt tegengaan.