Ga naar de inhoud

Ambtenaren Noord-Nederland weerbaarder tegen cybercrime na cybercongres

De Cybersnackbox op cybercongres. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Ambtenaren van alle gemeenten in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland waren uitgenodigd voor de ‘Ambtelijke bijeenkomst cyber over: samen werken aan een cyberweerbare regio’ die donderdag werd gehouden. De organisatie was in handen van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Noord Nederland. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) leverde belangrijke bijdragen aan het programma. In een volle De Lawei in Drachten werden de ambtenaren weerbaarder gemaakt tegen cybercrime.

Burgemeester Jan Rijpsra van Smallingerland op cybercongres. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.
Foto: Burgemeester Jan Rijpsra van Smallingerland benoemde in de opening van de bijeenkomst onder meer de Lokale Cyberwegenkaart van het CCV als leidraad.

Gemeenten hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat inwoners, bedrijven én de gemeente zelf, slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Maar hoe doe je dat? Hoe kunnen veiligheidspartners bijdragen aan cyberveiligheid en wie heeft daarin welke rol? Tijdens de Ambtelijke bijeenkomst cyberveiligheid werden antwoorden gegeven op deze vragen en handvatten geboden voor beleid en praktijk. Burgemeester Jan Rijpsra van Smallingerland benoemde in de opening van de bijeenkomst de Lokale Cyberwegenkaart van het CCV als leidraad. 

Database Lokale Cyberprojecten

Sten Meijer van het CCV ging in zijn workshop in op de vraag hoe gemeenten hun koers kunnen bepalen om de cyberweerbaarheid van bewoners en ondernemers te verhogen, ook voor gemeenten met minder capaciteit.

Dagvoorzitter Maria Vogelenzang van het Regionaal Bestuurlijk Politie Overleg (RBPO) met CCV-adviseurs Colin Voetee en Sten Meijer op cybercongres. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.
Foto vlnr: Dagvoorzitter Maria Vogelenzang van het Regionaal Bestuurlijk Politie Overleg (RBPO) met CCV-adviseurs Colin Voetee en Sten Meijer.

Meijer gaf antwoord op de vraag wie de externe en interne partners zijn en welke afdelingen binnen de gemeenten een rol spelen. Daarnaast kregen de workshopdeelnemers tips en tricks en best practices van andere gemeenten gepresenteerd. In de Database Lokale Cyberprojecten is hier meer over te vinden. 

Cybersnackbox

Om de succesvolle cyberprojecten extra onder de aandacht te brengen, reikte CCV-adviseur Colin Voetee de Cybersnackbox uit aan bezoekers van de bijeenkomst. Hierin zit onder meer een menukaart waarop een select aantal cybergerechten staan uitgewerkt.

“We willen gemeenten op een laagdrempelige manier laten zien dat er veel mogelijk is.”

Colin Voetee, CCV-adviseur

Voetee vertelt daarover: “Het zijn bestaande, succesvolle cyberprojecten die goed toepasbaar zijn in vrijwel elke gemeente. Met de Cybersnackbox willen we gemeenten op een laagdrempelige manier laten zien dat er veel mogelijk is.”.

Cyber24

Tijdens de bijeenkomst was er ook aandacht voor de cyberweerbaarheid van jongeren. CCV-adviseur Mark van Zanten demonstreerde in een workshop hoe de serious game Cyber24 voor deze doelgroep kan worden ingezet. Zo’n 33% van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens (bewust of onbewust) online een misdrijf gepleegd.

Cyber 24koffer. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.
Foto: De serious game Cyber24.

Ze loggen in op een computer die niet van hen is, ze gebruiken wachtwoorden van een ander, of doen zich voor als een ander. En dat vinden ze best normaal. De game Cyber24 van het CCV confronteert jongeren met de impact van hun online gedrag en de gevolgen daarvan, zowel voor henzelf als voor hun slachtoffers. De aanwezigen konden donderdag kennismaken met Cyber24 en zelf ook de game spelen.

Het CCV helpt gemeenten Het CCV staat gemeenten bij in hun belangrijke rol bij digitale veiligheid en heeft daarvoor diverse diensten en producten ontwikkeld. Dat zijn er meer dan tijdens de Ambtelijke bijeenkomst cyberveiligheid aan bod zijn gekomen. Gemeenten die aan de slag willen met de aanpak van cybercrime kunnen kijken op hetccv.nl/cybercrime voor het volledige aanbod.