Ga naar de inhoud
Datum
Donderdag 23 november 2023
Tijd
09:30 - 17:30 uur
Aantal deelnemers
Theater Flint in Amersfoort

Wil jij weten hoe gedragswetenschappelijke inzichten de handhavingspraktijk kunnen verbeteren? Dan ben je van harte welkom op het landelijke congres van het programma Handhaving en Gedrag. Het congres vindt plaats op donderdag 23 november in Theater Flint in Amersfoort.

Programma

Keynote spreker Benjamin van Rooij, hoogleraar Law and Society bij de Universiteit van Amsterdam trapt de dag af. Hij deelt wetenschappelijke inzichten over de gedragseffecten van straffen en laat zien hoe complex het is om te voorspellen wat de effecten van een bepaalde straf zijn op gedrag in een bepaalde context. Hij geeft advies over hoe wetenschappelijke kennis een bijdrage kan leveren aan de handhavingspraktijk.

Dagvoorzitter Linda van den Bos (tevens adviseur handhavingsregie bij NVWA) gaat in gesprek met de onderzoekers die in de afgelopen twee jaar onderzoek hebben gedaan voor het programma Handhaving en Gedrag. Ideeën voor nieuwe onderzoeken komen ’s middags aan bod.

De dag wordt afgesloten met een keynote lezing van Jim Stolze, ondernemer en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij vertelt wat je de komende tijd van kunstmatige intelligentie kunt verwachten en hoe het een rol zou kunnen spelen bij toezicht en handhaving.

Voor wie?

Het congres is dé plek waar inspecteurs, handhavers, beleidsmakers, beleidsmedewerkers en wetenschappers die geïnteresseerd zijn in handhavingsvraagstukken elkaar ontmoeten.

Samenwerking

Het congres is onderdeel van het programma Handhaving en Gedrag, een interdepartementaal samenwerkingsverband van de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV).