Ga naar de inhoud

Aantal autodiefstallen stijgt weer in 2023

In de eerste 4 maanden van 2023 zijn al bijna 3.000 auto’s gestolen. Dit is bijna 6% meer dan vorig jaar en zelfs 31% hoger dan 2 jaar eerder. Vooral in Limburg is de kans groot dat een auto wordt gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van de politie en het CBS. Als gemeente kun je verschillende maatregelen nemen voor een effectieve lokale aanpak van autokraak. In het CCV-webdossier vind je de diverse mogelijkheden.

“Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn bij het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit automerk. Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Sterke verschillen per regio

“Autodiefstal is een landelijk probleem, maar toch zijn er sterke verschillen per regio”, zegt Dijcks. “Zo staan motorvoertuigen verreweg het minst veilig geparkeerd in Limburg. Per 10.000 huishoudens vinden hier namelijk 8,3 diefstallen plaats; ruim 2 keer meer dan het landelijk gemiddelde. De veiligste provincie om te parkeren is Friesland. Hier werden in de eerste 4 maanden van het jaar ‘slechts’ 0,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. Ook in Zeeland slaan criminelen minder vaak hun slag met ‘maar’ 0,7 gestolen voertuigen per 10.000 huishoudens.

Het landelijk gemiddelde is 3,7 diefstallen per 10.000 huishoudens. Ruim een kwart van alle gestolen motorvoertuigen in Nederland wordt ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (26,9%). Maar ook in Eindhoven, Nijmegen en Utrecht wordt vaak een melding gedaan van een diefstal. Toch zijn het niet de grote steden die ten opzichte van het aantal huishoudens de grootste kans hebben op een gestolen voertuig. Die twijfelachtige eer krijgt namelijk het Limburgse Beek. Per 10.000 huishoudens worden hier gemiddeld 19 motorvoertuigen gestolen.”