Ga naar de inhoud

Aantal auto-inbraken stijgt

Dief slaat raam in van auto.

Het aantal inbraken in auto’s neemt toe. De levertijd voor auto-onderdelen is lang, daardoor is de handel in gestolen onderdelen lucratief. Criminelen hebben vooral interesse in stuurwielen, navigatieblokken en koplampen. Onderdelen worden ook op bestelling gestolen en geëxporteerd.

Keyless entry

Een inbreker die met een koevoet de deur van de auto openbreekt, zul je niet snel meer tegenkomen. “Bij wat oudere auto’s zie je dat ze een gaatje boren net naast het sleutelgat”, vertelt directievoorzitter Johan van den Nest van verzekeraar Univé aan EenVandaag. “Wat nieuwere auto’s hebben vaak een contactloze sleutel. Als je die sleutel huis hebt liggen, kunnen ze het signaal gewoon vanaf straat opvangen. Dat hacken ze zodat de auto zonder problemen opengaat.”

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Wil je als gemeente inzetten op bewustwording en preventie? Bekijk dan het beschikbare campagnemateriaal in het CCV-dossier Autokraak. Heb je een auto met keyless entry / start? En wil je voorkomen dat er ingebroken wordt of dat dieven jouw auto stelen? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een aantal tips.