Ga naar de inhoud

Praktijkvoorbeelden

Op deze pagina vind je mooie voorbeelden uit de praktijk over hoe een gemeente op een eenvoudige (korte) manier beleid rondom buurtpreventie kan starten. Je vindt meer informatie over de bevoegdheden, de manier van communicatie, het aanstellen van buurtpreventen en de manier van samenwerken.

In het uitvoeringsprogramma Breda Veiligheid en Leefomgeving staat omschreven hoe de gemeente Breda buurtpreventie inzet bij de uitvoering van haar veiligheidsbeleid. In het plan de gemeente hoe ze haar buurtpreventie heeft georganiseerd. Dit is een goed voorbeeld van hoe buurtpreventie naar een professioneel niveau getild kan worden.

Filmpjes met uitleg hoe het werkt en campagne materiaal, livestreams en korte interviews: youtube.com.

Buurtpreventie Ede heeft buurtpreventie tot hoog niveau geprofessionaliseerd. Denk aan fietsende leden in volledig uitrusting zoals kleding, portofoon en EHBO-set.
“Buurtpreventie Team Ede is een centraal aangestuurd team van preventisten/surveillanten voor de stad Ede. Wij werken met wijkteams en flexteams. Onze flex-teams zijn flexibel in te zetten in bovenstaande wijken en overige wijken op verzoek van de wijkagenten.”

Meer informatie:

De handleiding van Zaanstad is een goed voorbeeld van hoe een  grote gemeente op een eenvoudige (korte) manier de zaken rondom buurtpreventie op papier kan zetten. In de handleiding staan bevoegdheden, manier van communicatie, aanstellen van buurtpreventen, manier van samenwerken.

Het beleidsdocument van Bladel is een voorbeeld van hoe een kleine gemeente haar zaken rondom buurtpreventie op papier heeft gezet.