Ga naar de inhoud

Kenniskring vastgoedcriminaliteit

Laatst gewijzigd op: 07-07-2025

Naast het webdossier verbindt het CCV professionals die zich bezighouden met de aanpak van vastgoedcriminaliteit met elkaar in een kenniskring. Hierin bespreken de professionals praktijkvoorbeelden en specifieke thema’s waarvoor experts worden uitgenodigd. Het delen van kennis en het verbinden van publieke en private partijen heeft altijd de aandacht.

Wil je deelnemen?

Eerdere kenniskringen

Tijdens de kenniskring aanpak vastgoedcriminaliteit op dinsdag 1 juli 2025 stonden twee onderwerpen centraal:

Aanpak crimineel misbruik van woningen in Diemen

In Diemen trekken de gemeente en de politie samen op tegen het crimineel gebruik van woonruimte. Gebaseerd op de Amsterdamse Spookburgermethodiek zetten zij een integrale, adresgerichte aanpak in om woonfraude, ondermijning en misbruik van de woningmarkt tegen te gaan. Beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid Boy Kiewik vertelde in deze kenniskring meer over de werkwijze, het effectief toepassen van bevoegdheden en de concrete resultaten van deze nauwe samenwerking.

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit

Alle overheidsinstanties gebruiken de Basisregistratie Personen (BRP). Een correcte registratie van adressen van burgers is voor de taken van deze instanties erg belangrijk, maar ook voor de burger zelf. De Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) is in het leven geroepen om de kwaliteit van de adresgegevens in de BRP te verhogen en waarborgen.

Tijdens de kenniskring vertelde accountmanager Niek Dijkstra van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens hoe adressen misbruikt kunnen worden en op welke manier de landelijk aanpak bijdraagt aan het voorkomen ervan. Anniek Helmus, bevolkingscontroleur bij de gemeente Midden-Groningen ging in op de praktische toepassing van de LAA.