Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Een jaar openbare orde in een notendop

Demonstraties, ondermijning, preventief fouilleren, woonoverlast en schietpartijen. Deze onderwerpen en nog veel meer hebben Rian de Jong en Floris van Laanen de revue laten passeren voor de 165 unieke kijkers, afkomstig van de netwerkpartners van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Het CCV organiseerde deze online terugblik op 3 februari. CCV-adviseur Lilian Tieman verzorgde de digitale ontvangst, begeleiding en afsluiting. 

‘2021 was een jaar van veel activisme’

Het CCV vindt het belangrijk dat professionals jaarlijks juridisch worden bijgepraat over diverse belangrijke onderwerpen op het gebied van het openbare orderecht. De Jong gaf aan dat 2021 een jaar van veel activisme was. Dit was dan ook een belangrijk onderwerp van het college. Samen met Van Laanen besprak zij de meest opvallende zaken uit het voorgaande jaar.

De deelnemers deden actief mee, gaven elkaar ook tips en stelden vragen aan de sprekers. Zo kon de aanbeveling van de staatsraden advocaat-generaal Widdershoven en Wattel die zij vorig jaar 7 juli deden, rekenen op extra vragen van de deelnemers. Ze adviseerden die dag aan de bestuursrechter om zijn evenredigheidstoets van bestuurlijke maatregelen, zoals een woningsluiting of een dwangsom, aan te passen. Hierbij werd onder meer gesproken over de geschiktheid, noodzaak, duur en hoogte van de maatregel. 

Een kleine greep uit de onderwerpen

De Damschreeuwer, de blokkeerfriezen en de Grauwe eeuw kwamen voorbij in relatie tot de definitie van betogingen. Ook de grenzen aan licht bevel zijn besproken. Een ‘licht’ bevel heeft als doel een dreigende ordeverstoring te voorkomen, de orde te bewaren, dan wel de openbare orde te herstellen. Deze bevoegdheid is preventief en niet gericht op bestraffing.

Verder was er aandacht voor de toekomstige uitbreiding van artikel 174a van de Gemeentewet, die de burgemeester de mogelijkheid geeft om woonoverlast met behulp van een woningsluiting aan te pakken en de inspanningen rondom handhaving van artikel 151d, de Wet Aanpak Woonoverlast. Uiteraard mocht in het jaar 2021 ook Covid-19 niet ontbreken.De coronapandemie werd door Van Laanen voor zijn rekening genomen. Hij vertelde meer over de tijdelijke coronamaatregelen en ging kort in op ander corona-(on)gerief. 

Volgende actualiteitencollege

Het actualiteitencollege is niet terug te kijken. Wil jij het volgend jaar niet missen? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse CCV-nieuwsbrief en kies in ieder geval voor de categorie integraal veiligheidsbeleid. Dan wordt je op de hoogte gehouden wanneer het college is en of het fysiek of online is. Verder zorgen de CCV-dossierhouders ervoor dat hun webdossiers actueel blijven met relevante wetgeving, onderzoeken en goede voorbeelden uit het land. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de dossiers cameratoezicht, wet MBVO en drugscriminaliteit. Deze dossiers zijn, net als onze andere dossiers onbeperkt en kosteloos in te zien. 

•    Mr. dr. M.A.D.W. (Rian) de Jong is sinds 2005 Universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. 
•    Mr. F. (Floris) van Laanen is sinds 2019 wetgevingsjurist bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid