Samenwerken veiligheid en zorg
Laatst gewijzigd op: 11-03-2025Maatschappelijke thema’s die raken aan veiligheid en zorg zijn meestal complex en aan verandering onderhevig. Hoe kun je dan toch succesvol samenwerken, over de domeinen heen?

Waar straf en zorg samen komen
Neem als voorbeeld deze situatie: bij een gezin wordt hennep ontdekt. Wat doe je? Natuurlijk is het verboden en krijgt de familie met het strafrecht te maken. In dit proces kun je je ook afvragen of het strategisch handig is om dit gezin uit de woning te zetten of het onmogelijk te maken dat zij voor sociale woningbouw in aanmerking komen. Los je daar problemen mee op of creëer je juist meer problemen?
De vraag is hoe je in zulke situaties samen kaders kunt uitzetten. Bijvoorbeeld handhaven waar dat nodig is én tegelijkertijd een positieve en duurzame verandering inzetten. Tenslotte heeft iedereen er baat bij dat het gezin toekomstperspectief behoudt. De kans op terugval in crimineel gedrag is anders onvermijdelijk. Straf en zorg komen op deze manier samen.
Veiligheid en sociaal domein: twee verschillende werelden
Het vraagt wel om het nodige begrip over en weer van veiligheids- en zorgprofessionals. En ook om een krachtige samenwerking. Dat is regelmatig een flinke uitdaging. Want professionals uit deze twee verschillende werelden hanteren in hun werk andere uitgangspunten. Daar waar professionals uit het sociaal domein vooral werken met een intrinsieke motivatie bij cliënten, leggen veiligheidsprofessionals de focus op de openbare veiligheid en het handhaven van wet- en regelgeving.
Samenwerken vraagt om loslaten en stuurmanskunst
Van beide partijen vraagt samenwerking dus om een heel ander uitgangspunt en ook aanpak dan vanuit de eigen discipline gewend is. Het betekent bijvoorbeeld dat ze bereid zijn instellingsdoelstellingen los te laten en commitment te vormen op een integraal doel dat in het belang is van de betrokken inwoner(s). Daarnaast is het van belang dat professionals het lokale bestuur goed meenemen in het proces. Voor dit alles is in de samenwerking regelmatig de nodige stuurmanskunst voor nodig.
Deskundigenpanel
Minimaal twee keer per jaar bevragen we het CCV-Deskundigenpanel Veiligheid en zorg over actuele ontwikkelingen in de praktijk. Dat gebeurt zowel via vragenlijsten als (online) bijeenkomsten. De uitkomsten geven het werkveld, het (landelijk) netwerk en het CCV signalen en input voor beleidsverbetering. Ook deel uitmaken van het Deskundigenpanel Veiligheid en Zorg? Mail naar veiligheidenzorg@hetccv.nl.
Contact
Heb je een complexe uitdaging? Laten we samen kijken wat we kunnen betekenen.
Benieuwd op welke specifieke inhoudelijke thema’s we actief zijn? Lees het op de pagina’s ‘Thema’s veiligheid en zorg’.
CCV-certificaat ‘veiligheid en zorg in de wijk’
Wist je dat we de procesbegeleiding kunnen verzorgen voor een CCV-certificaat ‘veiligheid en zorg in de wijk’? Neem contact op met Frannie.Herder@hetccv.nl.