Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime


Cybercrime

Cyberveiligheid komt in allerlei thema’s voor en is niet een opzichzelfstaand onderwerp. Cybercrime verdient een integrale aanpak. Dit webdossier helpt gemeenten bij het maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime.

Lokale cyberwegenkaart

Gemeenten hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat inwoners, bedrijven, voorzieningen én de gemeente zelf, slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Om gemeenten te helpen, onderscheidt het CCV 4 wegen waarop je als gemeente actie moet ondernemen om een cyberweerbare gemeente te worden, namelijk:

In de beschrijvingen van deze 4 wegen wordt duidelijk welke rol de gemeente kan nemen, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen. Er is geen volgorde in het nemen van deze 4 wegen. Elke weg kan afzonderlijk en naast elkaar genomen worden.

Borg cyberveiligheid in je beleid

60% van de lokale politieke partijen heeft géén aandacht voor digitale veiligheid in het partijprogramma. Terwijl in 2021 toch zo’n 2,5 miljoen mensen slachtoffer waren van online criminaliteit. Wacht niet langer. Neem cyberveiligheid direct op in je beleidsplan. Het CCV helpt je. Bekijk onderstaande tips en tools:

Agenda Digitale Veiligheid

Alert Online

Borging in IVP

Cyberslachtoffer Tool 

Cybersnackbox

Cyberweerbaarheidsbeelden

Focusblad Digitale Veiligheid

Inventarisatie kernbeleid en cyberveiligheid


© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid