Cybercrime
Cyberveiligheid komt in allerlei thema’s voor en is niet een opzichzelfstaand onderwerp. Cybercrime verdient een integrale aanpak. Dit webdossier helpt gemeenten bij het maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime.
Lokale cyberwegenkaart
Gemeenten hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat inwoners, bedrijven, voorzieningen én de gemeente zelf, slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Om gemeenten te helpen, onderscheidt het CCV 4 wegen waarop je als gemeente actie moet ondernemen om een cyberweerbare gemeente te worden, namelijk:
- Eigen huis op orde: verantwoordelijkheid nemen voor het goed functioneren van de eigen digitale systemen. Download de factsheet Eigen huis op orde. Bekijk de video van burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten over dit onderwerp.
- Cyberincidenten en cybercrises: voorbereid zijn. Download de factsheet Cyberincidenten en cybercrises. Bekijk de video van burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt over dit onderwerp.
- Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit: weerbaar maken van bewoners en ondernemers. Download de factsheet 'Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit'. Bekijk de video van burgemeester Astrid Nienhuis van de gemeente Heemstede over dit onderwerp en ook de video van Richard Nijeboer (Nationale Politie).
- Online aangejaagde ordeverstoring: goed zicht hebben op onrechtmatige activiteiten die online afspelen en daarmee fysieke ordeverstoringen voorkomen. Download de factsheet Online aangejaagde ordeverstoring en bekijk het webdossier over dit thema.
In de beschrijvingen van deze 4 wegen wordt duidelijk welke rol de gemeente kan nemen, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen. Er is geen volgorde in het nemen van deze 4 wegen. Elke weg kan afzonderlijk en naast elkaar genomen worden.
Borg cyberveiligheid in je beleid
60% van de lokale politieke partijen heeft géén aandacht voor digitale veiligheid in het partijprogramma. Terwijl in 2021 toch zo’n 2,5 miljoen mensen slachtoffer waren van online criminaliteit. Wacht niet langer. Neem cyberveiligheid direct op in je beleidsplan. Het CCV helpt je. Bekijk onderstaande tips en tools: