Product toegevoegd aan winkelmand
 

Expert

Rookbeheersingsinstallaties

Het grootste gevaar voor mensen bij brand komt door rook . Rook in vluchtwegen vermindert het zicht, belemmert de ademhaling en maakt brandbestrijding moeilijk. Bij branden vallen de meeste slachtoffers door verstikking of vergiftiging door rook. De hitte bevordert daarnaast de uitbreiding van vuur en vergroot de schade. Het belangrijkste bij brandbeheersing is naast een zo snel mogelijke signalering, het voorkomen van rookverspreiding. Rookbeheersingsinstallaties zijn hiervoor een efficiënt hulpmiddel.

Rookbeheersingsinstallaties voeren bij brand de rook en warmte af. Dat gebeurt door de hete rook- en verbrandingsgassen via openingen onbelemmerd naar buiten te laten stromen of door een rook- en warmteafvoerinstallatie. De ruimte waar de brand is vult zich met minder rook. Er is een hogere rookvrije zone. Zo kunnen mensen veilig vluchten. De rookvrije zone helpt verder om veiliger te kunnen blussen. 

Rookbeheersingsinstallaties worden bijvoorbeeld toegepast in: 

  • Trappenhuizen: overdrukinstallaties
  • Grote brandcompartimenten zoals een stationshal of overdekte winkelstraat: natuurlijke ventilatie
  • Tunnels en parkeergarages: mechanische ventilatie of stuwdrukventilatie. 

Inspectiecertificaat Brandbeveiliging 

Het Bouwbesluit schrijft voor dat rookbeheersingsinstallaties die als gelijkwaardige oplossing zijn toegepast een geldig inspectiecertificaat moeten hebben.