Ga naar de inhoud

Meet & Greet veiligheid en zorg 2022

Na twee jaar kon het eindelijk weer. Op 15 september 2022 kwamen professionals uit de veiligheid en zorg samen tijdens de Meet&Greet.

Mensen reiken met handen naar elkaar. Ter illustratie van het CCV-dossier Veiligheid en zorg.

Over gespreksreflexen en vertrouwen

“Dit jaar kozen we ervoor om vooral inspiratie uit andere werelden naar voren te brengen,” vertelt CCV-adviseur Veiligheid en Zorg Danisa Latuhihin. “We gingen met elkaar op avontuur en maakten een uitstap naar andere werelden.

Linda van Denderen nam ons mee in de wereld van Socrates en avonturier Melvin Redeker gaf een inkijk in zijn ervaringen als alpinist en diepzeeduiker. Iedereen leerde wat nieuws van hen over samenwerken én communiceren. We zijn blij dat onze gasten dat ook vonden.”

“Ik vond het ontzettend leuk hoe jullie deze middag georganiseerd hebben en daarnaast was de inhoud heel waardevol. Dat neem ik maar mooi mee in mijn werk en ook thuis met mijn pubers haha!”

~ deelnemer Meet&Greet 2022

Welke gespreksreflexen heb jij?

Linda van Denderen nam de aanwezigen mee in het Socratisch gesprek. Ze maakte de aanwezigen onder meer bewust van verschillende ingesleten gesprekspatronen. Waaronder die van de gespreksreflexen. Ze legde de 3 soorten reflexen uit: de ik-reflex, de help-reflex en het advies-reflex.

Danisa Latuhihin: “Aan de rumoer in de zaal te merken, waren deze voor de mensen in de zaal heel herkenbaar. Let er maar eens op, hoe vaak je in een gesprek meteen een voorbeeld uit je eigen leven paraat hebt bij het verhaal van een ander (ik-reflex). En graag daarover wilt uitwijden. Of dat je in een gesprek meteen oplossingen aandraagt (help-reflex) dan wel klaar staat met goede adviezen (advies-reflex). Het eerste advies is vaak al gegeven, nog voordat de ander zijn hele verhaal heeft kunnen vertellen. Ik vond dat een eye-opener. Natuurlijk gaf ze de deelnemers ook aanknopingspunten vanuit het socratisch gesprek en de filosofie om het anders te doen.”

Uitreiking wisselbokaal Wall of Connection

CCV-directeur Patrick van den Brink reikte tijdens deze middag de wisselbokaal van de Wall of Connection uit. 4 vertegenwoordigers van de gemeente Valkenswaard waren naar de Meet&Greet gekomen om deze in ontvangst te nemen. Zij werken al zo’n 10 jaar samen en overbruggen de verschillen tussen veiligheid en zorg.

De wet van vertrouwen

Tot slot deelde avonturier, alpinist en diepzeeduiker Melvin Redeker zijn ervaringen met  samenwerking en communicatie. Tijdens expedities gaat hij met een team tot het uiterste in de samenwerking.

Latuhihin was onder de indruk van een uitgangspunt in hun samenwerking: “Als 1 persoon in de groep tijdens een expeditie aangeeft dat hij niet verder kan, dan gaat iedereen terug naar het basiskamp. Zonder vragen. Pas op het basiskamp en als iedereen is bijgekomen, vindt het gesprek plaats waarom ze teruggingen. Om van te leren en te bekijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen de volgende dag mee kan komen en ze samen het hoogste punt kunnen bereiken.”

Dat ieder zijn eigen afgebakende taak heeft in het team, is ook een bijzonder punt, vond Latuhihin. “Bij een expeditie is er iemand verantwoordelijk voor het vastknopen van een tent aan de rotsen zodat je boven de afgrond kunt slapen. Op die berghelling wil je geen discussie over welke knoop het beste is en of die wel sterk genoeg is. Dat gebeurt daarom tijdens de voorbereidingen van een expeditie. Daar kan dan ook flink over gediscussieerd worden, vertelde Redeker. Maar is er eenmaal een beslissing genomen, dan wordt daar niet meer aan getornd. Dat vraagt om een diep vertrouwen in elkaar. Zonder dat vertrouwen kun je niet goed samenwerken.”

Met veel nieuwe informatie, ideeën en een mooie roos keerden deelnemers na de borrel weer terug naar huis. Graag tot de volgende Meet&Greet!