Last onder dwangsom voor supporter van PEC Zwolle
Laatst gewijzigd op: 01-07-2025Uitgangspunt mag zijn dat opgemaakte en ondertekende processen-verbaal correct zijn. Het overtreden van een opgelegde last, komt de supporter dan duur te staan.

Gemeente
Rechterlijke macht
Stadion
Voetbalgerelateerde overlast
Stadionverbod
Gebiedsverbod
Last onder dwangsom
Wat was de overtreding?
Een supporter wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere ordeverstoringen bij voetbalwedstrijden van PEC Zwolle in 2020 en 2021. Daarbij zou hij de APV hebben overtreden door zich schuldig te maken aan: samenscholing, vechten, dringen en uitdagend gedrag vertonen dat aanleiding kon geven tot ongeregeldheden.
Welke maatregel werd opgelegd?
De burgemeester van Zwolle legt in 2022, op basis van de APV, een last onder dwangsom op. Als gevolg van de last onder dwangsom, verbeurt de supporter voortaan 2.500 euro per overtreding van de last, met een maximum van 10.000 euro. Het bezwaar van de fan tegen de last onder dwangsom, werd al in 2022 door de rechter ongegrond verklaard.
In 2023 rapporteert de politie aan de burgemeester dat deze supporter opnieuw de APV heeft overtreden bij de huldiging van PEC Zwolle. Hij heeft in een groep van 50 supporters van de harde kern van PEC Zwolle de beveiligers van het evenemententerrein overlopen. Hij negeert de beveiligers en onderwerpt zich niet aan visitatie en fouillering. De beveiligers zijn weggeduwd en lopen letsel op. Ook zijn er fakkels en vuurwerk op het terrein afgestoken.
De burgemeester vordert vervolgens de verbeurde dwangsom van 2.500 euro van de supporter, vanwege deelname aan samenscholing. De supporter is het daarmee oneens en betoogt dat hij de APV helemaal niet heeft overtreden. Hij was geen onderdeel van de groep en is die groep juist ontvlucht. Hij wilde snel weg, omdat hij de last onder dwangsom niet wilde overtreden.
Wat besloot de rechter?
De rechtbank is niet overtuigd door het verhaal van de supporter. De bevindingen in een proces-verbaal dat op ambtseed of ambtsbelofte is opgemaakt en ondertekend, mogen als juist worden beschouwd. Ook camerabeelden bevestigen dat de supporter deel uitmaakte van de groep supporters. De supporter moet de verbeurde dwangsom betalen.
Wat kunnen we van deze uitspraak leren?
Uitgangspunt mag zijn dat opgemaakte en ondertekende processen-verbaal correct zijn. Het overtreden van een opgelegde last, komt de supporter dan duur te staan.
Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBOVE:2024:5552