Veilig digitaal ondernemen voor het mkb

Financiële schade, imagoschade en tijdsverlies. Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. Cybercrime is voor mkb’ers een toenemend probleem. Je kunt niet meer denken dat het jou niet overkomt. 1 op de 5 mkb’ers is slachtoffer van cybercriminelen, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) biedt informatie en praktische tools aan ondernemers, verzorgt cybertalkshows en lanceerde onlangs een keurmerk voor pentesten.
De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het Digital Trust Center (DTC) opgericht om ondernemers te helpen hun digitale veiligheid op orde te hebben. Dat doen ze aan de hand van 5 basisprincipes:
1. Inventariseer kwetsbaarheden
2. Kies veilige instellingen
3. Voer updates uit
4. Beperk toegang
5. Voorkom virussen en andere malware.
Lees meer over deze 5 basisprincipes ›
Tools cyberweerbaarheid voor het mkb
Maak gebruik van de gratis middelen die we je aanbieden:
Vragenlijst
Bepaal aan de hand van 11 vragen in welke risicoklasse je onderneming valt en welke maatregelen je kunt nemen om de digitale beveiliging te verbeteren.
Videos
In korte videos onderstrepen de politie en het DTC het belang van digitale veiligheid en het gebruik van de risicoklassenindeling.
De Basisscan Cyberweerbaarheid geeft je in 5 minuten inzicht in de digitale veiligheid van je bedrijf.
Aan de hand van 25 stellingen kom je erachter hoe jouw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Mocht de basis niet op orde zijn, dan krijg je advies hoe je het kunt aanpakken.
Met valse e-mails proberen cybercriminelen naar persoonlijke gegevens te hengelen (phishing), kwaadaardige software te verspreiden of ondernemers geld te laten betalen. Iedereen binnen het bedrijf moet weten hoe je kunt beoordelen of een e-mail echt of nep is. Download daarom de gratis phishingklapper met voorbeelden en tips. Je kunt per vestiging 1 gratis exemplaar aanvragen in de CCV-webshop.
Cybertalks
Onder de noemer ‘De ondernemer draait door’ is er een landelijke cybertalkshow voor en met ondernemers gemaakt. In deze serie interactieve talkshows staat cybercrime en wat je daar als ondernemer tegen kunt doen centraal. In wisselende samenstelling presenteren de hosts Kevin van den Berg, Ewout Genemans, Kees van der Spek en Manon Blaauw verschillende thema’s en laten zij oplossingen zien die lokale ondernemers, politie en overheid in de praktijk kunnen gebruiken. Ze spreken ondernemers die met cybercriminaliteit te maken hadden en bekijken de oplossingen. Ook geven specialisten van politie en cybersecurity-bedrijven praktische tips.
Goede voorbeelden cyberprojecten mkb
Neem een kijkje in de database lokale cyberprojecten. In deze database staan vele interessante cyberprojecten onder andere gericht op het bedrijfsleven (voornamelijk mkb), die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. Bijvoorbeeld het project Cyberchef van de gemeente Amersfoort, de Cyberbuddies van regio Rotterdam of het ambassadeursnetwerk van PVO Amsterdam-Amstelland.
Lees, kijk en luister naar alle goede stappen die zijn gezet om de cyberveiligheid te vergroten. Neem contact op met je eigen gemeente om te kijken of deze projecten ook toepasbaar zijn voor jouw organisatie. Doe er je voordeel mee!