Ga naar de inhoud

Webinars, podcasts, artikelen, boeken, leestips en meer over ondermijning en jongeren

De adviseurs, projectleiders en programmamanagers van de Learning Community ‘Jonge aanwas uit de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit houden’ wisselen ook podcasts, webinars, onderzoeken, artikelen en publicaties uit.

Hieronder vind je onderzoeken die in de Learning Community ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden’ zijn genoemd of gebruikt. Daarnaast zijn er andere relevante onderzoeken op dit terrein. Daarmee vullen we de toolbox verder aan.

Bekijk hier de onderzoeken

Onderzoek: ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen

In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum heeft Bureau Beke onderzoek gedaan naar ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de criminaliteit. Vervolgens heeft Bureau Beke de bevindingen uit een praktijkscan onder de 8 BOTOC-gemeenten beschreven. Het gaat daarbij om interventies die in de oorspronkelijke BOTOC-plannen van de 8  gemeenten die door het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn gefinancierd. Deze interventies zijn op een rij gezet en de (wetenschappelijke) onderbouwing ervan is bekeken. Ook worden bevindingen uit de uitvoeringspraktijk beschreven. Op basis van zowel het literatuuronderzoek en de praktijkscan heeft het CCV een voor gemeenten bruikbare kenniskaart en een animatie ontwikkeld.

Do or Don't: jongeren uit criminaliteit houden

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.