Juice of (fake-)news?
Het project is erop gericht om te werken aan ‘21st century-skills’ van jongeren.

Initiatiefnemer: Gemeenten Amstelveen-Aalsmeer
Doelgroep: Jongeren
Type cybercrime: Divers
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: slachtoffers
Het project is erop gericht om te werken aan ‘21st century-skills’ van jongeren. Zoals onderzoeksvaardigheden en kritisch denken om ze te leren door de bomen het bos wél te zien. Jongeren krijgen meer inzicht in de online bubbel; hoe kom je erin (en er weer uit) en vooral hoe onderzoek en beoordeel je de informatie die je tegenkomt? Wat zijn goede bronnen en hoe filter je de belangen van een contentmaker uit de informatie die wordt verspreid?
Omschrijving project
Via een online game (gamification) worden jongeren bewust gemaakt van de informatie die zij online krijgen aangeboden, welke mogelijke drijfveren hier achter zitten en het versterken van het beoordelingsvermogen van jongeren om deze informatie op waarde te kunnen schatten.
In de game krijgen jongeren verschillende opdrachten en uitdagingen. Om deze op te lossen is het belangrijk dat zij hiervoor de juiste informatie opzoeken. Deze online tool – met escape room kenmerken – kan laagdrempelig ingezet worden door scholen en jongerenwerk. Er komt ook een offline ‘vertaling’ van de online tool in de vorm van bijvoorbeeld een bordspel. Volgens het ‘train de trainer principe’ kan de methodiek lokaal worden overgedragen.
Meer informatie
- Twan Zwaan, Adviseur Openbare Orde en Veiligheid, t.zwaan@amstelveen.nl
- Download de factsheet

Dit is een project dat behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime