Ga naar de inhoud

Secondant: ‘Een containerbegrip als ‘cyber’ moet je tastbaar maken’

Portretfoto van Jonathan van Eerd, van de gemeente Breda.

Heb meer oog voor de belevingswereld van mensen die moeilijk meekomen in de digitale wereld, zegt Jonathan van Eerd in Secondant. Voor de gemeente Breda maakt hij vertaalslagen voor burger en ondernemer op gebied van cyberveiligheid. Met kleine stapjes tegelijk maakt hij de bewoners van Breda digitaal vaardiger en weerbaarder.

Digitale veiligheid

Op de afdeling Veiligheid & Leefomgeving van de gemeente Breda is Jonathan van Eerd verantwoordelijk voor het dossier Digitale Veiligheid. In die hoedanigheid stond hij aan de wieg van de Hackhelpdesk, dat ondernemers direct handelingsperspectief biedt als ze zijn gehackt, en de Cyber ambassadeurs , waarbij getrainde vrijwilligers hun buurtbewoners informeren over cyberveiligheid. Met dat project won Breda de Hein Roethofprijs 2022.

Cybersecurity

De wereld digitaliseert steeds meer en daar worstelen mensen volgens Van Eerd mee. “Cybersecurity zegt de meeste mensen niet zoveel. Tegelijkertijd raakt het iedereen, want we gebruiken allemaal internet en we doen onze bankzaken online. Een containerbegrip als ‘cyber’ moet je tastbaar maken. Toch is het zo moeilijk niet, in essentie gaat het over menselijk gedrag.”

Ingewikkelde thema’s

Volgens Van Eerd ligt zijn meerwaarde in de vertaling van ingewikkelde thema’s voor de gemiddelde gebruiker. “Wordt de Media Markt gehackt waar ik een account heb, heeft dat dan gevolgen voor mij? En zo ja, wat moet ik dan doen? Wanneer inwoners weerbaar zijn in de digitale wereld, kunnen ze − ondanks alle risico’s − toch gebruikmaken van de digitale kansen.”

Klantreis

Van Eerd vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de belevingswereld van mensen die gebruikmaken van digitale middelen. “Benader het maar als een marketingvraagstuk, om inzicht te krijgen hoe je het gedrag van mensen kunt beïnvloeden voor zo veilig mogelijk handelen. In de marketing maken ze gebruik van de klantreis, hoe komt iemand tot het kopen van een product. De klantreis probeer ik toe te passen op slachtoffers van cybercrime.”

Cyberveiligheid komt in allerlei thema’s voor en is niet een opzichzelfstaand onderwerp. Cybercrime verdient een integrale aanpak. Het CCV-dossier Cybercrime helpt gemeenten bij het maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime.