Een jaar openbare orde in vogelvlucht

Demonstraties, licht bevel, drugspanden, preventief fouilleren, burenoverlast, nieuwerwetse uitingen en de digitale wereld. Deze onderwerpen en nog veel meer hebben Rian de Jong en Floris van Laanen besproken in het online CCV-actualiteitencollege op 17 januari.
Mr. dr. Rian de Jong is sinds 2007 universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en mr. Floris van Laanen werkte tot 2019 als jurist bij de gemeente Eindhoven en nu als raadadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Zij bespraken in het college ontwikkelingen die al langer gaande zijn, maar ook recente vraagstukken, zoals wat te doen met nieuwe vormen van uitingen van groeperingen, zoals White Lives Matter deed met laserstralen op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens Oud en Nieuw.
Ook werd duidelijk dat we over het vraagstuk ‘of openbare orde ook digitale openbare orde is’, voorlopig nog niet zijn uitgesproken. Dat is een ingewikkeld vraagstuk gerelateerd aan censuur, vrijheid van meningsuiting en de rol van gemeentelijke overheden. Je kunt daarbij kijken naar het al dan niet kunnen toepassen van een zogenoemd digitaal gebiedsverbod. Over de complexiteit van dit onderwerp is De Jong onlangs geciteerd in een artikel in het Binnenlands Bestuur. Dit onderwerp keert dan ook vast wel terug in het volgende college.
Wat kenmerkt 2022?
In de digitale opening introduceerde adviseur Lilian Tieman het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) bij de deelnemers. Hoewel een groot gedeelte van de ruim 150 functionarissen van vooral gemeenten en politie dit college vaker gevolgd hebben, komen er ieder jaar weer nieuwe deelnemers bij. Door het organiseren van onder andere leerkringen en bijeenkomsten en te zorgen voor een goed gevulde website draagt het CCV bij aan kennisoverdracht, productontwikkeling, nieuwe inzichten en tijdsbesparingen voor professionals in het werkveld.
Ook met dit jaarlijks terugkerende college praat het CCV het werkveld bij door belangrijke uitspraken onder elkaar te zetten en deze op een toegankelijke wijze te analyseren en presenteren. Op de vraag wat voor een jaar 2022 in dit kader was, antwoordde De Jong dat zij het een beetje bozig, soms zelfs een wat agressief jaar vond. Zij doelde daarmee vooral op de toename aan verhit verlopende demonstraties en de nieuwerwetse uitingen. Van Laanen vond het een evenredig jaar en liep daarmee vooruit op de toepassing van het evenredigheidsbeginsel in de rechtspraak rond artikel 13b van de Opiumwet.
Op de hoogte blijven?
Het actualiteitencollege is niet terug te kijken. Wil jij het volgend jaar niet missen? Meld je dan aan voor de tweewekelijkse CCV-nieuwsbrief en kies in ieder geval voor de categorie Integraal veiligheidsbeleid. Dan word je ook op de hoogte gehouden van het volgende actualiteitencollege.
Verder zorgen de CCV-adviseurs ervoor dat hun webdossiers actueel blijven met relevante wetgeving, onderzoeken en goede voorbeelden uit het land. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de dossier drugscriminaliteit, met een handig beoordelingskader voor artikel 13b en alle bijbehorende juridische uitspraken op een rij.
Of ga naar het dossier over online aangejaagde ordeverstoringen. Deze dossiers zijn, net als onze andere dossiers onbeperkt en kosteloos in te zien.