Ga naar de inhoud
Datum
Donderdag 28 september 2023
Tijd
12:00 - 17:00 uur
Aantal deelnemers
Mariënhof Amersfoort

Het maximumaantal deelnemers is bereikt. Daarom kun je je niet meer inschrijven voor dit seminar. Je kunt je wel aanmelden voor de wachtlijst, stuur daarvoor een mail naar Claudia Söhl, claudia.sohl@hetccv.nl. Dan stuurt zij je een bericht als je toch kunt meedoen.

Het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, is zorgelijk. Wapenbezit en -gebruik mogen nooit normaal gaan worden. Daar moeten we met elkaar hard aan werken. De afgelopen twee jaar hebben we met het actieplan Wapens en Jongeren intensief samengewerkt aan de wapenproblematiek bij jongeren. Een vervolg op dit actieplan is inmiddels in de maak. Alleen samen kunnen we voldoende verschil maken om jongeren te behoeden voor dader- en slachtofferschap.

Kom daarom 28 september naar het seminar Wapens en Jongeren in Amersfoort. Laat je inspireren, haal kennis op en maak er gebruik van in je eigen gemeente, organisatie of regio. Bekijk het programma en meld je snel aan via het aanmeldformulier, want het aantal plaatsen is beperkt.

Voor wie?

Dit seminar is vooral bedoeld voor medewerkers van gemeenten, jongerenwerkers, scholen, Halt, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming, de politie, het OM en ministeries.

Programma

12.00 uur
Inlooplunch

13.00 uur
Plenair programma – deel 1
Met een bijdrage van het ministerie van Justitie en Veiligheid, een presentatie van Robby Roks, onderzoeker Erasmus School of Law, over het onderzoek naar de achtergronden van wapens en geweld onder jongeren in Rotterdam, een College Tour met team Enkelband en een presentatie van kunstenaar David Bade over het kunstwerk dat hij samen met jongeren en buurtbewoners in Zaanstad heeft gemaakt van alle steekwapens die zijn ingeleverd  tijdens de landelijke inleveractie van 2021.

14.00 uur
Workshopronde 1 (keuze uit zes sessies)

14.50 uur
Pauze
Als je wilt, kun je in de pauze luisteren naar een gids die kort iets vertelt over de geschiedenis van voormalig klooster de Mariënhof.

15.20 uur
Workshopronde 2 (keuze uit zes sessies)

16.15 uur
Plenair programma – deel 2
Een presentatie van de houtskoolschets van het vervolg van het Actieplan Wapens en Jongeren met daarbij ruimte voor reactie en een korte afsluitende samenvatting van de dagvoorzitter.

17.00 uur
Netwerken en borrelen

Workshops

Er zijn in totaal twaalf workshops met aandacht voor de preventieve en bestuurlijke mogelijkheden, repressief optreden, zicht op jongeren en hun straatcultuur (online/offline) en juridische kaders. De werkvormen zijn divers. Je kunt meedoen aan twee workshops. Je hoeft je daarvoor nu nog niet in te schrijven je. Op de dag zelf kies je welke workshop je wilt volgen. Twee weken voor 28 september sturen we je een deelnamebevestiging met daarbij het complete programma met workshopbeschrijvingen.

Informatiemarkt

Tijdens de lunch, de pauze en de borrel is het mogelijk om de informatiemarkt te bezoeken.

Praktische informatie

Het seminar vindt plaats bij de Mariënhof, Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort. De Mariënhof is een voormalig klooster aan de rand van de binnenstad. Vanaf station Amersfoort Centraal loop je er in vijftien minuten naartoe. Je kunt ook vanaf het station een stadsbus nemen. Als je met de auto komt, kun je parkeren in parkeergarage Koestraat. Die is op honderd meter afstand van de Mariënhof. Bekijk de routebeschrijving op de website van de Mariënhof.

Deelname aan het seminar is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Ben je verhinderd? Stuur dan op tijd een mail naar CCV-secretaresse Claudia Söhl, zodat we iemand anders kunnen toelaten.

Aanmelden

De organisatie

De organisatie van het seminar is in handen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Erasmus Universiteit School of Law en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).