Kwartaalsessie lokale cyberweerbaarheid
De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime organiseert op donderdag 12 december de kwartaalsessie lokale cyberweerbaarheid. Deze keer zijn we als City Deal welkom in Roermond bij Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie en is het programma opgesteld in samenwerking met de Taskforce Cyber Limburg en met het RIEC Limburg.
Programma
Het programma staat in het teken van de laatste ontwikkelingen in de lokale aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Naast boeiende keynotes en updates vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn er diverse break-out sessies waar je praktisch aan de slag kunt met thema’s als cyber en jeugd, mkb, senioren en meer. Sluit de middag af met een netwerkborrel en wissel ideeën uit met collega’s en experts uit het veld.
13.00 uur – Opening en update City Deal
Roy Tomeij, Programmaleider City Deal en tevens dagvoorzitter, opent de bijeenkomst met de ontwikkelingen op het gebied vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime.
13.20 uur – Geef Hackshield een boost in jouw gemeente
Ramiro Oosting, “chef gemeenten” van Hackshield, geeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn om Hackshield een krachtige impuls te geven in jouw gemeente en regio.
13.50 uur – Paneldiscussie
14.30 uur – Koffiepauze
14.45 uur – Break-out ronde 1
- Riskfactory: interactieve scenario’s met digitale criminaliteit
Spreker: Nick Boersma (programmamanager van Risk Factory Limburg-Noord)
Ontdek de impact van levensechte scenario’s op het gebied van (digitale) veiligheid in deze workshop over de Riskfactory! De Riskfactory staat bekend om zijn realistische en interactieve scenario’s waarmee bezoekers risico’s rondom (on)veiligheid en (on)gezondheid ervaren én leren hoe ze het beste kunnen handelen. Deze aanpak verandert niet alleen het perspectief van de deelnemers, maar versterkt ook hun vaardigheden en zelfvertrouwen in risicosituaties. Tijdens de sessie neemt Nick je mee in de wetenschappelijke onderbouwing van het concept. Daarnaast krijg je inzicht in de doelgroepen van de Riskfactory, met speciale aandacht voor de uitbreiding naar het voortgezet onderwijs. Nick zoomt daarbij specifiek in op de scenario’s rondom digitale criminaliteit.
- Veilig ondernemen in Limburg; aan de slag met PVO
Spreker: Peter Cox (adviseur lokale veiligheid PVO Limburg)
Benieuwd hoe je de veiligheid binnen organisaties in jouw gemeente duurzaam kunt versterken? In deze workshop deelt Peter hoe het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg ondernemers helpt om risico’s inzichtelijk te maken en bewustwording rond veiligheid te vergroten. Ontdek hoe jouw gemeente of organisatie kan samenwerken met het platform om veiligheidsinitiatieven effectief en duurzaam vorm te geven.
- Samen tegen cybercriminaliteit – Rabobank, gemeente en politie in actie!
Spreker: Amy Jacobs (beleidsadviseur Integrale Veiligheid bij gemeente Weert) en Tom Weijers (adviseur senioren en cyber bij het CCV)
Hoe kunnen verschillende partners effectief samenwerken om cybercriminaliteit aan te pakken? In deze sessie laat Amy zien hoe zij in Weert de handen ineenslaan met Rabobank, de gemeente en de politie om digitale veiligheid te verbeteren. Amy deelt hoe deze samenwerking tot stand kwam en welke stappen zijn gezet om inwoners – met name kwetsbare groepen – weerbaarder te maken tegen online bedreigingen.
Bovendien krijg je van Tom een exclusieve sneak peek van de nieuwste ontwikkelingen binnen de interactieve ‘Echt-Nep’ film, een educatief hulpmiddel dat senioren helpt met online informatie.
15.30 uur – Wisselmoment
15.45 uur – Break-out ronde 2
- City Deal Jeugd – Een veilige digitale levensloop voor kind en adolescent
Sprekers: Yolanda van Setten (adviseur jeugd en cyber bij het CCV) en Evan van der Linden (gemeente Amsterdam).
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en adolescenten zich veilig en bewust ontwikkelen in de digitale wereld? In deze sessie presenteren we het Cyberjourney-project van de gemeente Amsterdam, ontwikkeld binnen het City Deal-programma, dat zich richt op de digitale levensloop van jongeren. Van kind tot jongvolwassene: welke uitdagingen en risico’s komen zij online tegen en welke interventies zijn nodig om hen te ondersteunen? Tijdens deze sessie nemen we je mee door de verschillende stadia van digitale ontwikkeling en de daarbij passende maatregelen die kinderen en jongeren helpen om veilig en weerbaar te worden in de digitale samenleving.
(Let op: Deze sessie duurt 60 minuten in plaats van 45 min)
- City Deal mkb – In de huid van het mkb: wat de overheid moet weten voor effectieve digitale weerbaarheid
Spreker: Rick van der Kleij (CyberweerbaalNL/lector cyber resilience Avans Hogeschool)
In deze sessie presenteren we de belangrijkste inzichten van het onderzoek naar de digitale weerbaarheid van het midden- en kleinbedrijf wat is uitgevoerd door het TNO/DTC. Een uitvraag onder ongeveer 800 mkb-ers levert vijf verschillende ondernemersprofielen bij de aanpak van digitale weerbaarheid. Rick neemt ons mee hoe de verschillende profielen kijken naar barrières en hoe ze gemotiveerd kunnen worden. Een kans voor de deelnemer op één van de meest actuele onderzoeken rondom digitaal weerbaarheid en de mkb-er.
- Inspiratiesessie ‘Dacht-het-niet!’ actie februari
Sprekers: Celine Snijckers (ketenregisseur cybercrime RIEC Limburg) en Peter Cox (adviseur lokale veiligheid PVO Limburg)
Ben jij klaar om de aankomende actiemaand in februari in Limburg een vliegende start te geven? Kom dan naar deze sessie vol inspiratie en samenwerking! Tijdens deze sessie ontdek je welke acties anderen plannen en deel je jouw eigen ideeën voor de ‘Dacht-het-niet!’-maand. Samen verkennen we kansen voor samenwerking en versterking van elkaars initiatieven.
16.30 uur – Netwerkborrel
Laat je inspireren, stel vragen en kom netwerken
Je bent van harte uitgenodigd om 12 december deel te nemen. Attendeer je collega of samenwerkingspartner op deze bijeenkomst voor wie het thema cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit ook van belang is.
Aanmelden
Meld je komst snel aan via het aanmeldformulier en geef daarop aan welke breakout-sessie je graag wilt bijwonen.
Organisatie
Het CCV namens de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime in samenwerking met Taskforce Cyber Limburg.
Meer lezen over de lokale aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit? Neem een kijkje in het CCV-webdosier Cybercrime