Wijk-GGD’er vangt onbegrepen gedrag vroeg op

In Limburg loopt een vierjarig experiment met wijk-GGD’ers die extra alert zijn op signalen van verward en onbegrepen gedrag. Ze zijn actief op straat, in wijken en bij maatschappelijke organisaties en hebben één doel: vroegtijdig zorgen signaleren en escalatie voorkomen. Vorig jaar startte Zuid-Limburg deze pilot met wijk-GGD’ers in wijken van Maastricht, de Westelijke Mijnstreek en Parkstad.
Wijk-GGD’er Veerle Luijkx legt in L1 Nieuws uit: “Voorkomen is beter dan genezen, we gaan bij mensen aan de deur. En we geven niet op als er niet open wordt gedaan”.
Wijk-GGD’ers werken nauw samen met politie, zorginstellingen en buurtteams. Mensen met onbegrepen gedrag worden sneller gezien en krijgen sneller passende hulp. Dat vermindert overlast en voorkomt crisissituaties. Dat maakt wijk-GGD’ers een belangrijke schakel tussen het veiligheid, zorg en sociaal domein. Dankzij hen komen kwetsbare mensen eerder in beeld.
Aan de slag met de wijk-GGD’er
Wil je in jouw gemeente ook wijk-GGD’ers inzetten? Het CCV werkt als Landelijk Coördinatiecentrum wijk-GGD samen met experts aan praktische informatie, handreikingen en stappenplannen om de werkwijze op te starten.
Meer weten? Bekijk het dossier met onder meer de praktische handreikingen over de minimale vereisten voor de functie van een wijk-GGD’er en privacy en gegevensdeling