Ga naar de inhoud

Twee nieuwe handreikingen ondersteunen werk van wijk-GGD’ers

man op klimmuur

Vandaag publiceert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) twee nieuwe handreikingen die gemeenten, zorgorganisaties en wijk-GGD’ers helpen bij hun werk rond onbegrepen gedrag. Het gaat om:

  • De Handreiking Minimale vereisten voor de functie van de wijk-GGD’er.
  • De Handreiking Wijk-GGD en de inzet van ervaringsdeskundigheid.

De handreikingen bieden praktische handvatten voor het versterken van de positie van de wijk-GGD’er binnen het zorg- en veiligheidsnetwerk en voor het inzetten van ervaringsdeskundigheid.

Handreiking minimale vereisten wijk-GGD’er

De handreiking Minimale vereisten voor de functie van de wijk-GGD’er beschrijft welke basisvereisten en competenties nodig zijn voor de functie van wijk-GGD’er. Het biedt beleidsadviseurs en wijk-GGD’ers praktische richtlijnen om de functie goed binnen het zorg- en veiligheidsnetwerk te positioneren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de kernwaarden en uitgangspunten van de functie, de plaats binnen een organisatie, taakverdeling en samenwerking, en de benodigde scholing en ervaring.

Handreiking ervaringsdeskundigheid

De handreiking Wijk-GGD en de inzet van ervaringsdeskundigheid benadrukt het belang en de inbedding van ervaringsdeskundigen in het werk van de wijk-GGD’er bij de aanpak van onbegrepen gedrag. De handreiking biedt richtlijnen voor hoe organisaties ervaringsdeskundigen effectief kunnen inzetten. Aan bod komen onder meer de oorsprong en ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid, functieomschrijvingen, de positionering van ervaringsdeskundigen binnen organisaties, en de voordelen van samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en wijk-GGD’ers.

Kennis uit het netwerk

Beide handreikingen zijn tot stand gekomen dankzij de waardevolle inbreng van professionals uit het werkveld. Wijk-GGD’ers, ervaringsdeskundigen, beleidsmedewerkers van gemeenten en kennispartners deelden hun kennis en praktijkervaring om tot concrete en bruikbare handvatten te komen.

“Beide handreikingen bieden praktische ondersteuning,” zegt adviseur bij het CCV Monique ten Dam. “De handreiking ‘Minimale vereisten voor de functie van de wijk-GGD’er’ is een leidraad voor de inrichting van de functie wijk-GGD’er binnen organisaties. De rol, taken en verantwoordelijkheden zijn daarin helder omschreven. Dat biedt houvast voor organisaties, voor de wijk-GGD’ers zelf én voor netwerkpartners. De handreiking helpt om de unieke functie van de wijk-GGD’er verder te versterken binnen het werkveld.”

Collega-adviseur Sebastiaan Heijdenrijk vult aan: “In de handreiking ‘Wijk-GGD en de inzet van ervaringsdeskundigheid’ laten we zien hoe je de waardevolle functie van ervaringsdeskundigen op een opbouwende en gelijkwaardige manier kunt implementeren binnen de werkwijze van de wijk-GGD. We lichten toe wat hiervoor nodig is en schetsen hierbij verschillende vormen van samenwerkingsverbanden tussen wijk-GGD’ers en ervaringsdeskundigen.”

Meer informatie

In het dossier wijk-GGD vind je meer informatie over de wijk-GGD’er; wie hij/zij is, wat hij/zij doet en de implementatie voor deze werkwijze in jouw gemeente of organisatie. Je vindt in het dossier ook meer documenten, zoals het onderzoek naar de kracht van de wijk-GGD’er en de handreiking over omgaan met privacy en gegevensuitwisseling.

Heb je vragen? Mail naar wijk-GGD@hetccv.nl.