Ga naar de inhoud

Preventietips

Ondernemers die worden overvallen in hun eigen zaak. Senioren die het slachtoffer worden van babbeltrucs. Bewoners die bestolen worden van hun spullen én met een gevoel van onveiligheid achterblijven. Je wilt voorkomen dat dit de inwoners van jouw gemeente overkomt. De preventietips van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) kunnen hierbij helpen. Breng de tips onder de aandacht bij inwoners en ondernemers en leer ze alert te zijn en hun eigendommen goed te beveiligen. Zo voorkomen ze veel ellende.

geen afbeelding

Bedrijfsoverval

Een overval wil niemand meemaken. Gelukkig kunnen ondernemers zelf maatregelen nemen om een overval te voorkomen en goed voorbereid zijn als het toch gebeurt. Door bijvoorbeeld na te denken over de zwakke plekken in hun zaak. Zijn de processen zoals geld tellen en wegbrengen goed geregeld? En hoe verloopt de opening en sluiting van de winkel?

Laat je er niet door overvallen!

Babbeltruc

Bij een babbeltruc gebruikt een crimineel een leugen om de woning binnen te komen, met het doel een diefstal te plegen. De achterbakse criminelen gaan verscholen achter een façade van lieve studente in nood, knappe heer die nieuwe buurman zegt te zijn, de vriendelijke dame van de zorginstelling of aardige pakjesbezorger.

Door bijvoorbeeld niet open te doen zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat, een deurspion en een kierstandhouder te gebruiken, kunnen inwoners zelf veel leed voorkomen.

Meer tips en filmpjes voor senioren om een babbeltruc of zelfs woningoverval te voorkomen, vind je op de site van het politiekeurmerk.nl.

Woninginbraak

Hoe kun je woninginbraken in jouw gemeente aanpakken? Inwoners kunnen zelf een aantal simpele maatregelen nemen:

  1. Altijd alle ramen en deuren sluiten. En draai deuren op slot, ook als je even weggaat.
  2. Buitenverlichting gebruiken. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  3. Waardevolle spullen uit het zicht plaatsen.

Meer tips om woningen en woonomgeving veiliger te maken, vind je op de site politiekeurmerk.nl. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) omvat alle maatregelen die je kunt nemen om woningen, maar ook flatgebouwen en wijken veiliger te maken.