Ga naar de inhoud

Autokraak voorkomen

Hoe kan jij je auto goed beveiligen? Alle ins en outs op een rijtje!

Autokraak waarbij het complete dashboard, inclusief stuur en navigatie, werden ontvreemd.

Wat kun je als autobezitter zelf doen om een auto-inbraak te voorkomen? Laat niets van waarde achter en laat duidelijk zien dat je auto leeg is. Verstop geen waardevolle bezittingen onder de stoelen, in de bagageruimte of elders in de auto. Neem ze mee. Ook als je maar even weg bent. Voor criminelen is er dan niets te halen en zij zullen de auto dan ook met rust laten.

Als je een verdachte situatie in de buurt ziet, bel meteen 112! Jij kent je omgeving het beste en ziet het meteen als er mensen zijn die niet ‘in het beeld passen’. Elke situatie die je niet vertrouwd is een goede reden om te bellen. Daarmee help je de politie in actie te komen. Ga niet zelf op de situatie af.

Hoe kan ik mijn auto goed beveiligen?

Het CCV beheert het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Dat doet het CCV in nauwe samenwerking met een Commissie van Belanghebbenden. Hierin zijn onder andere afnemers, leveranciers, verzekeraars, autoleasemaatschappijen en de certificatie-instelling vertegenwoordigd. Het keurmerk biedt praktische tips om auto-inbraken te voorkomen en richtlijnen voor gecertificeerde voertuigbeveiliging. Zoek een erkend inbouwbedrijf om jouw voertuig goed te beveiligen.

Lees alles over het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

Zie je een autokraak? Bel meteen 112!

Geef door wat je ziet. Belangrijk is om de locatie en het aantal betrokken personen door te geven. Let op kentekens van voertuigen, uiterlijke kenmerken van verdachte personen, hoe verdachte personen praten (taal, accent), hoe die personen zich gedragen en waar ze heen gaan. Elk detail kan cruciaal zijn en de politie helpen om succesvol in actie te komen.

Tips om autokraak te voorkomen

  • Noteer altijd de gegevens van waardevolle bezittingen zoals laptop, camera, tablet, enzovoort. Met deze informatie worden je spullen gemakkelijker teruggevonden en zijn ze moeilijk door te verkopen.
  • Parkeer je auto in het zicht en op een goed verlichte plaats.
  • Sluit de auto altijd goed af en controleer de ramen en het schuifdak.
  • Verwijder de afdruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit.
  • Haal de radio (of het ‘frontje’) uit de auto. Neem hem mee.
  • Laat zien dat je niets van waarde verbergt. Zet het dashboardkastje open.
  • Dieven zoeken ook onder de stoel en in de opbergvakken. Berg daar dus niets op.
  • Heb je een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
  • Laat nooit geld, kostbaarheden of belangrijke documenten in de auto achter.
  • Laat ook andere spullen, zoals een boodschappentas en kleding niet zichtbaar in de auto achter.
  • Bewaar een keyless autosleutel in een metalen blik. Door de sleutel in een metalen blik te bewaren voorkom je dat dieven het signaal kunnen opvangen.

Wat trekt dieven aan?

  • Laptop
    De meest gewilde buit. Zelfs een lege laptoptas trekt dieven aan.
  • Smartphone
    Wordt makkelijk en snel verhandeld. Nooit in de auto achterlaten!
  • Tablet
    Tablets en e-readers, hoe simpel ook, zijn erg gewild.
  • Documenten
    Creditcards, tankpassen, identiteitsbewijzen of autopapieren zijn van waarde in het criminele circuit.
  • Hardware
    Randapparatuur voor computers zoals draagbare scanners, beamers, printers en hard disks.
  • Elektronica
    Foto- en videocamera’s, spelcomputers, en DVD-spelers voor de kids achterin.
  • Audio
    MP3-spelers of dure koptelefoons worden te vaak in de auto achtergelaten.
  • Luxe artikelen
    Dure artikelen in een chique draagtas zoals parfum, kleding, elektronica en dergelijke.
  • Gereedschap
    Accuboren of ander elektrisch (hand)gereedschap en complete gereedschapstassen.
  • Bagage
    Tassen, koffers of rugzakken worden meegenomen zelfs als ze leeg zijn.

Veelgestelde vragen

Er worden gemiddeld 27 auto’s per dag gestolen en er vinden 150 auto-inbraken per dag plaats. Overal waar dagelijks auto’s staan, daar komt autokraak voor. Op straat, in parkeergarages, naast kantoren, rondom hotels, ook bij evenementen of zomaar voor je huis. Vaak op plekken waar veel auto’s staan en weinig mensen zijn. Autokrakers weten precies waar ze moeten zijn en wanneer. Ze kennen het gedrag van automobilisten en weten goed wat er te halen valt. Ook op plekken waar je maar even bij je auto weg bent, zoals de supermarkt, sportschool, park of zwembad.

Alles wat voor de hand ligt en snel kan worden verhandeld. Laptops, tablets, smartphone’s en digitale camera’s zijn favoriet. Maar ook andere elektronica trekt de autokraker aan: navigatiesystemen, dure koptelefoons, DVD-spelers en zelfs spelcomputers worden vaak gestolen. Soms verdwijnen complete dashboards uit de auto, inclusief het stuur (zie foto).

Er zijn ook andere spullen die vaak in de auto liggen en populair zijn bij de snelle dief. Dat zijn bijvoorbeeld tankpassen, gereedschap, dure kleding, boodschappen, tassen of zelfs koffers.

Foto: autokraak waarbij het complete dashboard, inclusief stuur en navigatie, werden ontvreemd.

In minder dan 20 seconden wordt een ruitje ingetikt of wordt het signaal van je contactloze autosleutel verlengd. De auto kan vervolgens worden geopend en doorzocht.

Eenmaal in de auto, dan verdwijnt de buit die voor de hand ligt onder een ruime jas. Daarna worden het dashboardkastje en de ‘normale’ verstopplekken snel doorzocht. Autokrakers kennen auto’s, dus ook de achterbak en de verborgen opbergvakken worden niet ontzien. Daar is immers de grootste kans om iets van waarde te vinden. Vervolgens verdwijnen ze snel en onopvallend via een vooraf gekozen vluchtroute.

Autokrakers zijn er in alle soorten en maten. Soms opereren ze in groepjes van 2 of 3 personen. Soms alleen. Als je goed oplet, zul je zien dat hun gedrag ze verraadt. Het begint met de verkenning en het uitzoeken van een buit. Dit duurt veel langer dan de autokraak zelf.

Dus let op personen of groepjes die onbestemd rondhangen in een steeg of portiek, personen die doelloos rondlopen of het onbekende brommertje dat de hele avond door de wijk rijdt. Ook een auto die op de parkeerplaats cirkelt of al een tijdje met draaiende motor in de straat staat, kan verdacht zijn.

Veelplegers zijn verantwoordelijk voor een onevenredig groot aandeel van de autokraken. Door aan te sluiten op bestaande lokale aanpakken van veelplegers, kun je de aanpak van autokraak eenvoudig aanscherpen. Natuurlijk is er ook sprake van gelegenheidsplegers, jeugdbendes en zelfs mobiel banditisme door professionele landelijke of internationaal opererende bendes.