Cybergame Framed
Met de introductie van het lesprogramma Framed wil de politie leerlingen online bewuster maken en cybercrime voorkomen.

Initiatiefnemer: Politie
Doelgroep: Jongeren tussen de 12 en 18 jaar
Type cybercrime: Meest voorkomende vormen van cybercrime
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Dader

Omschrijving project
Dat je geen fiets mag stelen, dat weten ze wel. Maar jongeren hebben vaak geen idee wat er online precies strafbaar is. Mede daarom stijgt het aantal jonge cybercrimedaders de afgelopen jaren. Met de introductie van het lesprogramma Framed wil de politie leerlingen online bewuster maken en cybercrime voorkomen.
Framed is een mobiele game die leerlingen op hun eigen smartphone spelen. Het verhaal van Framed speelt zich af op school. De mysterieuze leerling Anne daagt ze via social media uit tot het maken van moeilijke keuzes met als resultaat inzicht in verschillende cyberdelicten.
Het lesprogramma biedt voor de leerlingen een spannende mobiele game en voor docenten voldoende ondersteuning in de vorm van een lesbrief en een presentatie.
Framed kan dankzij een subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid kosteloos aan scholen worden aangeboden. De game en het lesprogramma zijn ontwikkeld en getest in samenwerking met diverse partners uit het onderwijsveld en enkele scholen.
Framed sluit prima aan bij vakken zoals: maatschappijleer, burgerschap, informatica, techniek en Nederlands. Daarnaast is het een ideale game voor tijdens een mentorles. Met Framed kunnen scholen ook alvast werken aan het onderwijs van de toekomst vanuit het nieuwe curriculumvoorstel van curriculum.nu. Na het spelen van Framed zijn de leerlingen digitaal weerbaarder en bewuster in hun burgerschap.
Meer informatie
- Factsheet
- Aanmelden voor Framed (Onderwijsinformatie.nl)
- Bekijk de teaser van Framed op Vimeo (wachtwoord Framed2020!)
- Probeer Framed op je mobiel
Daderpreventie door de politie
In deze online cyberdeelsessie uit 2020 vertellen 3 deskundigen van de politie meer over trends rond cybercrime. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat zeker een kwart zich bezighoudt of heeft gehouden met cybercrime. Daarom heeft de politie campagnes als ‘Gamechangers’ en de interactieve game Framed gemaakt. Ze vertellen waarom ze kiezen voor daderpreventie. Maar wat houdt daderpreventie precies in? In de deelsessie komen de volgende 3 sprekers van de politie aanbod: Emma Ratia, Onderzoeker (start 0.50 min), Floor Jansen, strategisch adviseur Team High Tech Crime (start 8.20 min) en Richard Nijeboer, Senior Liaison Cybercrime en Digitaal (start 30.15 min). Patrick van den Brink, directeur van het CCV, is de gastheer van deze online deelsessie.
