Secondant: Nederland voorop in aanpak crimineel gebruik van huurauto’s

In Europa bestaat nog geen gezamenlijke aanpak van crimineel gebruik van huurauto’s. Echter, in alle Europese lidstaten komt dit fenomeen voor, zegt Marjolein Nillessen van Bureau Beke in Secondant. Zij onderzochten wat we van andere landen kunnen leren voor ons landelijk beleid.
Huurauto’s voor crimineel gebruik
Criminelen huren graag motorvoertuigen voor activiteiten die het licht niet kunnen verdragen, zo blijkt uit eerder onderzoek van Bureau Beke in 2019. Denk aan witwassen, plof- en ramkraken en terrorisme. Transport is een van de pijlers waar criminele bedrijvigheid op leunt.
Aanpak in het buitenland
Demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid wil nu de aanpak van het criminele gebruik van huurmotorvoertuigen versterken. Zij gaf de opdracht voor een nieuw onderzoek. Daarin stond de vraag centraal hoe de aanpak van dit fenomeen in andere landen in Europa eruitziet. Onlangs bracht Bureau Beke het rapport ‘Huurvoertuigen over de grens’ uit, waarin aandacht voor wat Nederland kan leren van andere Europese landen.
Nederland loopt voorop
In vergelijking met andere Europese landen, is Nederland erg actief op het gebied van huurvoertuigen voor crimineel gebruik. “Een argument waarom Nederland zo vooroploopt, is dat onze politie zich richt op fenomeenaanpak en onze publiek-private samenwerking is verder ontwikkeld dan elders”, zegt Marjolein Nillessen van Bureau Beke in Secondant.
Samenwerking
De Nederlandse politie en autoverhuurbedrijven werken samen bij bijvoorbeeld integrale controles om de branche schoon te houden. Immers, de politie wil criminaliteit tegengaan en de branche wenst geen imagoschade of concurrentie van malafide bedrijven.