Samenwerking in Noord-Nederland versterkt cyberveiligheid gemeenten

Tijdens het webinar Cyberveiligheid op donderdag 22 mei van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werd duidelijk hoe in Noord-Nederland wordt samengewerkt om gemeenten te ondersteunen bij het versterken van hun cyberveiligheid. Eva Douglas, aanjager digitale veiligheid in Noord-Nederland, was te gast bij CCV-adviseur Doris van Rooijen. Douglas gaf de deelnemers een inkijkje in het netwerk waar zij namens onder andere RIEC, OM, politie én alle 40 gemeenten in de regio voor werkt.
“Ik probeer vooral te voorkomen dat iedere gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden”
Spilfunctie
Douglas vervult een spilfunctie binnen de werkgroep cyberveiligheid van het Regionaal Bestuurlijk Politie Overleg. Vanuit deze werkgroep, die ooit begon met een kleine groep intrinsiek gemotiveerde professionals, wordt gewerkt aan vier sporen. Eén van die sporen is cyberveiligheid. “We merkten al snel dat veel meer nodig was, vooral bij gemeenten die nog zoekende zijn,” aldus Douglas.
Het wiel niet opnieuw uitvinden
Douglas ondersteunt gemeenten bij zowel beleid als uitvoering. Daarbij draait het om meer dan alleen kennisdeling. “Ik probeer vooral te voorkomen dat iedere gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden,” zegt ze. Door goede voorbeelden van bijvoorbeeld gemeenten met meer capaciteit en ervaring te delen, kunnen andere gemeenten sneller en efficiënter aan de slag.

Domein overstijgend
De praktijk is echter divers. “Sommige gemeenten hebben al een volledig uitvoeringsplan. Andere geven eerlijk aan: ‘Ik moet hiermee aan de slag, maar ik weet niet hoe’.” Douglas helpt deze gemeenten door eerst intern te kijken: wie kan binnen de organisatie betrokken worden? “Cyberveiligheid moet niet alleen een OOV-thema zijn, maar juist iets dat leeft in het sociaal domein, bij economische zaken, binnen de communicatieafdeling en alle projecten die je kan bedenken omtrent jeugd, senioren, mkb, welzijn en preventie.”
Ze vertelt hoe bijeenkomsten bij gemeenten als Assen en Smallingerland met tientallen ambtenaren uit verschillende domeinen hebben geleid tot concrete werkgroepen en structureel overleg, bijvoorbeeld tussen wijkagenten en jongerenwerkers. “Dan zie je dat het onderwerp echt gaat leven.”
Stappenplan
Tot slot benadrukt Douglas dat er geen blauwdruk is voor cyberveiligheidsbeleid. “Maar er zijn wel stappen die je kunt zetten: begin met je interne netwerk, kijk via hen wat er extern al is, en werk daarna gezamenlijk aan gerichte interventies.” Gemeenten in Noord-Nederland kunnen daarbij rekenen op ondersteuning van haarzelf en collega-kwartiermakers. “Zolang gemeenten aangeven dat ze hulp nodig hebben, kunnen we altijd wel iets op gang brengen via het netwerk.”
Cybercrimebeeld 2024 met Daphne Boutens, analist bij het Openbaar Ministerie
Tijdens het webinar nam Daphne Boutens de deelnemers aan de hand van het ‘Cybercrimebeeld Nederland 2024’ mee in de trends en ontwikkelingen van het cybercrimedomein vanuit het perspectief van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Lees hier het Cybercrimebeeld Nederland 2024.
CCV-update tijdens webinar
Doris van Rooijen presenteerde diverse CCV-producten die gemeenten goed kunnen gebruiken als ze aan de slag gaan met de aanpak van cybercriminaliteit. De basis daarbij is de Lokale Cyberwegenkaart met de vier routes waarop je als gemeente actie moet ondernemen om een cyberweerbare gemeente te worden. En er werden diverse kant-en-klare City Deal cyberprojecten uitgelicht, gericht op de doelgroepen mkb, jongeren en senioren.
Ook kwamen nieuwe initiatieven aan bod zoals de Leidraad Geldezels en de Cyberpraatplaat die gemeenten helpt om cyberveiligheid breed te agenderen. Tot slot werd het plan van aanpak van de gemeente Diemen besproken, met tips voor structurele samenwerking en effectieve borging in beleid.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit webinar? Neem dan contact op met Doris van Rooijen: doris.vanrooijen@hetccv.nl.