Ga naar de inhoud

Het CCV maakt film over racisme en discriminatie in Nederlands voetbal

De film met Humberto Tan is gratis te bekijken op veiligewedstrijd.nl.

‘Allemaal Gelijk?’, een documentaire waarin tv-presentator Humberto Tan racisme en discriminatie in het amateur- en betaald voetbal vanuit verschillende perspectieven in beeld brengt, is vandaag verschenen. Tan: “Ik heb meegewerkt aan deze documentaire, omdat ik de doelstelling ervan onderschrijf. Namelijk aandacht vragen voor discriminatie in de breedste zin van het woord.” De film is gratis te bekijken op veiligewedstrijd.nl en is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Humberto Tan is voorzitter van de commissie Mijnals, een organisatie die racisme en discriminatie in het voetbal aankaart en aanpakt. In het nieuws is te zien dat deze problematiek nog altijd plaatsvindt in het voetbal en dat intimidatie en pestgedrag zeker niet onbekend zijn op het voetbalveld. Maar wat zijn de consequenties voor spelers en supporters die hier in verschillende vormen mee te maken hebben? En welke stappen kunnen worden gezet om dit in de toekomst te veranderen? 

Allemaal Gelijk? – Een film over racisme en discriminatie in het Nederlands voetbal

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Humberto Tan spreekt in de film met (oud)voetballers, supporters, trainers en wetenschappers om antwoorden te vinden op deze vragen. Dit bleek niet makkelijk, aangezien niet iedereen van amateur tot professional bereid was om over dit onderwerp te praten. Dat geeft aan hoe problematisch de situatie nog altijd is. Ondanks dat zijn er mensen bereid geweest om hun verhaal te delen. Dit heeft geresulteerd in een film die laat zien wat racisme en discriminatie met mensen doet.    

Ervaringen discriminatie op het voetbalveld

Uit de verhalen die in de film naar voren komen, wordt duidelijk dat racisme en discriminatie door iedereen anders wordt ervaren – net als de gevolgen ervan. Davy vertelt in een gesprek met zijn vader, en tevens oud-voetbaltrainer, over zijn ervaringen op de club. Hij werd als homoseksuele jongen geconfronteerd met het genormaliseerde, masculien gedrag op het voetbalveld.

In zijn ervaring werd alles wat niet ‘hetero’ was, bewust of onbewust als minder benadrukt. Dit was voor hem reden om te stoppen met voetbal, ondanks dat hij nog altijd genoot van de sport. Zijn vader heeft dit nooit doorgehad. “Het uitschelden voor homo heeft ervoor gezorgd dat ik me niet meer thuis voelde in de alfamannetjes samenleving die op het voetbalveld hangt”, zegt Davy. 

“Ik voelde me niet meer thuis in de alfamannetjes samenleving die op het voetbalveld hangt”

Davy

De 15-jarige Shanun is actieve speler die zich niet laat beïnvloeden door wat er geroepen wordt. “Racisme zal nooit uit de wereld verdwijnen, voor mij is het inmiddels een normaal ding.”

Voetbalsupporters

Ook de houding van voetbalsupporters ten opzichte van racisme en discriminatie tijdens een oranjewedstrijd komen in beeld. Waar de één aangeeft op zijn woorden te letten, zegt de ander vooral voor zichzelf in het stadion te zijn: “Als ik zing, dan zing ik – en dan houd ik geen rekening met een ander.” Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, laat de film zien.

Naast het optekenen van de ervaringen op en rondom het veld, stelt de film ook het (probleem van het) juridisch aanvechten van discriminatie aan de kaak, alsook de gigantische kloof tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. Het levert een indringend en ontluisterend beeld van de Nederlandse voetbalcultuur op. 

De film is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. De film is onder leiding van No Pictures Please geproduceerd.